In domeniul stomatologiei, implanturile dentare sunt considerate ultima frontiera. Implantologia moderna permite inlocuirea dintilor lipsa cu implanturi dentare realizate din titan, ce servesc ca suport pentru coroanele dentare artificiale.
Pana nu de mult, cine era afectat de edentatie partiala sau totala, avea de ales intre solutiile oferite de restaurarea protetica, si anume intre protezele fixe si protezele mobile. Insa in momentul actual, medicii specialisti reusesc sa substituie dintii pierduti cu implanturi dentare din titan.
Aceste dispozitive artificiale fixate chirurgical in osul mandibular sau maxilar, garanteaza restabilirea functionalitatii dintilor si un aspect estetic natural. Si totusi, unii pacienti se intreaba daca aplicarea unui implant dentar implica si aparitia unor probleme.
Tinand cont de recomandarile echipei de medici de la clinica stomatologica Dental Praxis, inainte de a apela la implanturi dentare, este indicat sa luam in considerare si posibilele probleme aferente precum periimplantita, durerea locala sau mobilitatea implantului.
Periimplantita
In timpul sau ulterior procesului de implantare, se poate intampla ca parodontul (tesutul de sustinere al dintelui) sa fie expus unui ”atac” bacterian care sa provoace o infectie, cunoscuta in termeni medicali ca periimplantita.
Maladia este cauzata de acumularile de bacterii din jurul implantului (depozitari asociate cu acumularile de placa bacteriana si de tartru) si este foarte similara cu boala parodontala. Insa spre deosebire de aceasta, periimplantita nu afecteaza radacina dintelui si tesuturile ce-o inconjoara, ci structura de suport a implantului dentar.
Boala se manifesta printr-un proces inflamator care intr-o faza incipienta, afecteaza portiunea din gingie ce ”imbraca” implantul. In cazurile mai grave, avansand pana in profunzimea parodontului, ar putea cauza atrofierea tesutului osos de sustinere si implicit, pierderea implantului.
Durerea post-implant
Ca orice interventie chirurgicala, si operatiunea de inserare a unui implant dentar poate fi urmata de durere. Aparte complicatiile, senzatia este suportabila si foarte similara cu durerea ce apare in urma extractiei dentare.
Daca senzatia de durere persista chiar si la cateva zile dupa interventia de implantare, de cele mai multe ori, ”vinovata” este pozitionarea incorecta a implantului dentar. Acesta, apasand pe un nerv, poate cauza o durere intensa pacientilor ghinionisti.
In realitate este vorba despre o eroare umana ce poate fi remediata odata cu repozitionarea corecta a implantului dentar. Aceasta consecinta nefavorabila este si una dintre motivele pentru care trebuie sa alegem doar mainile experte ale medicilor cu experienta in interventiile de implantologie.
Instabilitatea implantului
O alta ”eroare”, nu neaparat umana, este reprezentata de instabilitatea implantului dentar. Mai exact, din neglijenta medicului sau pur si simplu din cauze independente de experienta acestuia, am putea fi neplacut surprinsi cu un implant dentar mobil.
Este adevarat ca o astfel de problema poate sa apara atunci cand tehhnica folosita de specialistul in implantologie nu a fost una adecvata. Insa la fel de bine ar putea fi cauzata de o incompleta osteointegrare, carenta ce face imposibila aderarea si incorporarea implantului in tesutul osos.
Iata de ce inainte de operatiunea de fixare a implantului dentar, specialistul trebuie sa ia in considerare toti factorii ce fac referire la tesutul osos, astfel incat la final, pacientii sa fie multumiti de rezultate.
Problemele prezentate anterior sunt foarte rare si de cele mai multe ori rezulta din lipsa de experienta sau din neglijenta medicului stomatolog. Iar pentru reducerea erorilor, este mereu de preferat sa ne incredintam sanatatea orala specialistului cu experienta in domeniu.