Deși în România aproape niciun angajator nu plătește orele suplimentare, mai sunt și excepții. Mai sunt și firme serioase care-ți plătesc tot ce trebuie, inclusiv sporuri și ore suplimentare. Dacă ai bafta să lucrezi la o astfel de firmă care-și respectă angajații și nu vrei să lucrezi ore suplimentare atunci când ți se cere, iată cum trebuie să abordezi problema astfel încât să nu se supere nimeni.
Cum trebuie să tratezi problema când ți se cere să faci ore suplimentare
- Setează limitele foarte clar – poate tu nu dorești să lucrezi câte 4-5 ore suplimentare în anumite perioade, ci doar două sau trei. Ar fi indicat să stabiliți dinainte câte ore suplimentare are angajatorul nevoie și câte ore suplimentare dorești tu să lucrezi. Trebuie ajuns la un numitor comun astfel încât să nu existe tensiuni inutile. De asemenea, dacă este primul caz de când te-ai angajat când ți se cere să stai peste program, dacă nu-ți convine asigură-te că transmiți gândurile tale angajatorului, altfel, la ce fel de mentalitate au angajatorii în România, mai mult ca sigur va deveni o obișnuință.
- Discută despre bani – dacă tu nu ești mulțumit cu sporul de 75% prevăzut în Codul Muncii pentru plata orelor suplimentare în România, poți discuta cu angajatorul alte condiții. Fiecare om este propriul stăpân atunci când vine vorba despre propriul său timp. Dacă tu consideri că meriți mai mulți bani negociază cu angajatorul. De asemenea, e posibil să ceri timp liber compensator dacă nu este vorba despre bani.
Așadar, setează din start toate limitele pe care le consideri necesare în ceea ce privește cantitatea orelor suplimentare și repetivitatea evenimentului și nu uita de bani. Aceste două aspecte trebuie tratate înainte de orice.