Îți e dor de acele imagini cu Saturn de-a dreptul incredibile? Știu, și mie. Și asta doar pentru că sonda Cassini nu mai e printre noi. Pe data de 15 septembrie, după 13 ani de serviciu ce a cuprins observații și teste care au revoluționat modul în care priveam sistemul solar, sonda Cassini s-a dezintegrat în atmosfera planetei Saturn. Și nu, deocamdată NASA nu are în plan să trimită o altă sondă în acea regiune, deși nu a negat niciodată vehement că nu o va face.
Ei bine, există multe alte probe trimise în cosmos, probe care explorează planete precum Marte, Jupiter și chiar Pluto, alături de alte obiecte situate la marginea sistemului nostru solar. Urmărește misiunile probei New Horizons, trimisă la marginea sistemului solar. La începutul lui 2019 această sondă va trece prin centura Kupier, fiind interesată de obiectul MU69, cel mai distant obiect cosmic explorat vreodată de o sondă spațială. MU69 se află la 1.6 miliarde de km de Pluto.

De asemenea, cu 2 săptămâni înainte ca sonda Cassini să plonjeze în Saturn, misiunea Juno din jurul lui Jupiter a oferit publicului niște imagini absolut incredibile cu această planetă. Juno a ajuns în jurul ei pe data de 4 iulie 2016 și de atunci caută explicații pentru modul în care aceasta s-a format și evoluat de-a lungul timpului. Cel mai important, caută să vadă dacă acest gigant gazos are oarecum la bază un miez solid, una dintre cele mai mari necunoscute ale lui Jupiter.
De asemenea robotul Curiosity de pe Marte, alături de Opportunity continuă să exploreze Planeta Roșie. Vor să vadă dacă există semne care să scoată în evidență un trecut viu pe această planetă. Opportunity a aterizat pe Marte în 2004 iar în august, Curiosity a făcut 5 ani. Ambii roboți au făcut până acum teste din care a reieșit că într-adevăr, în trecut planeta Marte a avut o atmosferă care ar fi permis apariția vieții organice.