Home International 1.3 tone de heroină reținute în India în urma unei razii

1.3 tone de heroină reținute în India în urma unei razii

779
0
heroină

Peste 1300 de kilograme de heroină au fost confiscate de Paza de Coastă din India, duminica trecută, în timpul unei operațiuni considerată drept cea mai impresionantă din istoria recentă a Indiei. Cu o valoare de piață de peste jumătate de miliard de dolari, captura a fost descoperită la bordul unui vas aflat pe coasta de vest a Gujarat, potrivit declarațiilor poliției. Vasul era înregistrat în Panama  și venea din Iran. A fost interceptat după o operațiune care a durat 3 zile.

„Este cea mai mare captură de narcotice din istoria modernă” spune purtătorul de cuvânt al Pazei de Coastă, Comandantul R K Singh pentru cei de la CNN.

Mai multe autorități, inclusiv Biroul de Inteligență și Marina indiană au colaborat pentru a duce la bun sfârșit operațiunea. Singh confirmă faptul că nava avea un echipaj format din 8 persoane și că până în prezent nimeni nu a fost arestat. India are niște legi anti narcotice destul de stricte, pedeapsa minimă pentru cei implicați în trafic de droguri fiind de 10 ani de închisoare.

India se află în apropiere de Afghanistan – cel mai mare producător de opium din lume – și se pare că țara a devenit un hub de tranzit pentru întreg globul din cauza acestei poziționări geografice. United Nations Office on Drugs and Crime (UNODC) estimează că în Afghanistan se produce 90% din cantitatea totală de opium la nivel mondial  – ingredientul principal pentru heroină – și majoritatea acestui produs este traficat via rutelor maritime din India, înainte să fie trimis către Europa și SUA.

Oricum, nu toate drogurile sunt exportate, nordul statului indian Punjab a cunoscut o cerere tot mai mare pentru heroină în ultimii ani. Un raport național publicat în 2015 scoate la iveală faptul că există 860.000 de consumatori de heroină în acel stat, care are o populație totală de 27 de milioane de locuitori.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here