Home International Moon Jae-in a câștigat alegerile în Coreea de Sud. Probleme pentru Statele...

Moon Jae-in a câștigat alegerile în Coreea de Sud. Probleme pentru Statele Unite?

804
0
Moon Jae-in

Moon Jae-in fost declarat învingător în cursa electorală pentru președinția Coreei de Sud, un liberal care dorește să practice niște politici de apropiere de Coreea de Nord. Moon a venit din partea Partidului Democrat și îl va înlocui în scurt timp pe fostul Președinte Park Geun-hye. Scorul a fost unul covârșitor, Moon reușind să își însușească 41% din sufragii. La vot s-au prezentat aproape 13.5 milioane de persoane. Înainte de marele anunț, marți la o conferință de presă, Moon a afirmat că dacă va câștiga, va fi „președintele pentru popor”. Homg Jun-pyo a ieșit pe locul doi în acest scrutin cu 20.03% iar Ahn Cheol-soo pe locul trei cu 21.41%. După cum puteți vedea, Moon a obținut aproape la fel de multe voturi cât rivalii săi de pe locurile doi și trei adunați.

Moon Jae-in este un avocat pentru drepturile omului în vârstă de 64 de ani care dorește să îngroape securea războiului în ceea ce privește veșnicele conflicte cu vecinii din nord. Spre deosebire de predecesorul său, Moon dorește să colaboreze cu Coreea de Nord și critică instalarea unui scut anti rachetă american în regiune.

„Este o victorie mare pentru oamenii care mi-au fost alături” spune Moon.

Alegerile nu au fost scăpate de controverse. Votanți au spus că a existat corupție ce-a implicat direct Guvernul Nord Coreean. Rivalii lui Moon critică abordare lui vis a vis de Pyongyang și consideră că această țară trebuie să se îndepărteze cât mai mult de Coreea de Sud din toate punctele de vedere. În ceea ce privește Statele Unite, s-ar putea să fie o problemă. Președintele Donald Trump s-a înțeles super bine cu fostul șef de stat Park, aveau același mod de gândire și același interes în ceea ce privește Coreea de Nord, însă cu Moon s-ar putea să fie o problemă.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here