Home International Papa: e mai bine să fii ateu decât un creștin rău intenționat

Papa: e mai bine să fii ateu decât un creștin rău intenționat

869
0
Papa

Dacă ești un creștin care exploatează oamenii, care duce o viață dublă sau care se ocupă cu afaceri murdare, ar fi cazul să încetezi să te mai numești credincios, spune Papa Francis în cadrul unei prelegeri ținută la Roma joia trecută.

„Există atât de mulți creștini care se încadrează în aceste tipare, creștini care reușesc să canalizeze masele. De câte ori nu am auzit de asemenea oameni prin cartierele noastre? De cât să fii un asemenea catolic, mai bine să fii ateu. Fără scandal. Ce este scandalul? Ei bine, numim scandal ideea de a spune una și a face alta” spune Papa Francis în Casa Santa Marta.

În religia catolică, acest tip de comportament, numit scandal, este o mare ofensă. În cadrul acestei ofense amintim spălarea de bani sau patroni de mici afaceri ce-și petrec concediile pe plaje exotice cu bani escrocați de la proprii angajați, profesorii care-și învață elevii lucruri greșite în mod intenționat, manipulatorii care îndepărtează oamenii de la valorile morale.

Cu alte cuvinte, oricine îndrumă pe ceilalți la rău, direct sau indirect, este responsabil pentru faptul că a susținut în încurajat răul conform bisericii. Astfel, când Francis compară catolicii ipocriți cu ateii, în încercarea de a distanța omul cu adevărat credincios de omul care crede în Dumnezeu doar în anumite circumstanțe și împrejurări.

În timp ce multe dintre discursurile Papei sunt de obicei inspirate din doctrinele creștine, Francis a atins și o dezbatere străveche: este mântuirea disponibilă tuturor credincioșilor, sau doar celor care fac bine în viața de pe Pământ? Ei bine, aici Papa a subliniat un lucru destul de elocvent: se vor mântui doar cei care fac fapte bune cu bani cinstiți și cei care nu duc alți oameni către rău și cei care nu fac rău în jurul lor.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here