Home International Descoperire istorică: bancnotă antică găsită în capul unei statui

Descoperire istorică: bancnotă antică găsită în capul unei statui

804
0
bancnotă antică

Nu se întâmplă să găsești în fiecare zi o bancnotă veche de 700 de ani, nu? Ei bine, pentru Ray Tregaskis, directorul casei de licitații din Australia Mossgreen, expert în artă asiatică, aceasta a fost descoperirea carierei sale. Tregaskis a descoperit comoara în timp ce inspecta o sculptură budistă din lemn. Atunci, ascunsă în cavitatea craniană a statui, s-a văzut o bucată de hârtie împăturită.

La o inspecție mai amănunțită, hârtia nu era altceva decât o bancnotă veche de 700 de ani, din timpul Dinastiei Ming, una dintre cele mai timpurii bancnote printate vreodată în China.

„Este pentru prima dată din câte știm noi când o bancnotă este descoperită în capul unei statui budiste din lemn. Suntem surprinși, uimiți, și foarte încântați mai ales după ce am tradus hârtia și ne-am dat seama că este o bancnotă.” Spune Tregaskis.

Duminică, atât bancnota cât și statuia budistă  au fost scoase la licitație ca parte a colecției Raphy Star ce aparține Important Asian Art din Australia. Împreună, s-au vândut pentru 48302 dolari australieni sau 35806 dolari americani.

Antichitățile budiste sunt recunoscute în întreaga lume pentru faptul că pot ascunde alte comori dar această bancnotă pare să fie unică în lume.

„Este ceva normal să găsești cereale, podoabe semi prețioase, anumite bijuterii în interiorul sculpturilor din bronz al celebrului călugăr Iama. Totuși, nu am găsit niciodată nimic în interiorul unei sculpturi din lemn până acum” spune Luke Guan, specialist al casei de licitații Mossgreen, pe parte de arte asiatică.

Este imposibil de știut cum au ajuns banii în statuie dar potrivit datelor inscripționate pe bancnotă, este clar că banii au fost plasați la 40 – 50 de ani după ce statuia a fost construită. Bancnota datează din secolul 14  și a fost imprimată în perioada Hongwu.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here