Băncile se pregătesc să mute mii de locuri de muncă în afara Marii Britanii, după ce Primul Ministru Theresa May a confirmat faptul că vrea să finalizeze ruperea definitivă a țării de Uniunea Europeană. May a afirmat joi faptul că Brexit înseamnă și ruperea de piața internă a Uniunii Europene, nu doar ruperea de regiunea în sine. Acest lucru poate forța băncile și companiile ce oferă servicii financiare să mute joburile și operațiunile înapoi în UE pentru a fi sigure că pot continua afacerile în restul celor 27 de membre rămase în Uniune.
„Brexit-ul este teribil pentru serviciile financiare. Acest Brexit va crea multe dezechilibre în sânul comunității financiare” spune Mujtaba Rahman manager al grupului Eurasia. În acest moment, peste 1000 dintre cei 5000 de angajați ai UBS din U.K. vor fi mutați în Europa, potrivit directorului Axel Weber, afirmații făcute în cadrul World Economic Forum din Davos.
HSBC, cea mai mare bancă din U.K., spune de asemenea că ar putea să mute imediat peste 1000 de joburi la Paris. CEO al acestei bănci Stuart Gulliver spune că problema acestor angajați aduce după sine o pierdere de 20% băncii. „Pentru început, impactul pare destul de mic dar cu timpul, tot mai multe servicii vor migra către această direcție” spune Rahman, de la Eurasia.
Băncile au probleme din cauza acestui Brexit mai ales din pricina faptului că în momentul în care țara se rupe de UE, cei care lucrează acolo pierd anumite drepturi numite de ei „pasport rights” și sunt nevoiți să mute acei oameni în UE astfel încât să fie totul legal. Industria asigurărilor este și ea vizată de aceste decizii luate la nivel înalt în U.K.