Home Lifestyle Cel mai mare oraș fantomă din China: Kangbashi

Cel mai mare oraș fantomă din China: Kangbashi

1259
0
china

Ce este un oraș fantomă? Un oraș părăsit, depopulat. Ei bine, în cele ce urmează vom discuta despre cel mai mare oraș părăsit de pe meleagurile Chinei, Kangbashi. Nu este impresionant faptul că este locuit la doar 10% din capacitate, ci clădirile grandioase, extraordinare ies în evidență, ce au fost lăsate pur și simplu de izbeliște din cauza lipsei de populație.

Orașul  Kangbashi a fost construi cu scopul de a găzdui pentru 1 milion de cetățeni și se află în Nordul Chinei. Astăzi găzduiește mai puțin de 100.000 de locuitori și pare de-a dreptul pustiu. În anii 2000, guvernul chinez și a investit 1 miliard de dolari în dezvoltarea acestui oraș, situat la câțiva kilometri de Ordos, în Mongolia centrală. Rezultatul, potrivit fotografului francez Raphael Olivier, este un oraș foarte frumos, plin de contradicții.

Olivier caracterizează acest oraș un simbol al ineficienței arhitecturale, clădiri uriașe în centrul deșertului. Aceste clădiri uriașe nu sunt doar uriașe, sunt adevărate minuni arhitecturale.

„Există un muzeu super modern, Muzeul Ordos (proiectat de MAD Architests), apoi poți vedea străzile plictisitoare în stil chinezesc, blocurile chinezești, proiecte neterminate din proiectul Ordos 100 (un proiect dintre firma de arhitectură elvețiană Herzog & de Meuron și artistul chinez Ai Weiwei prin care 100 de arhitecți din 27 de țări au fost invitați să proiecteze orașul), dar și influențe sovietice arhitecturale” explică Oliver.

„Acest amalgam este posibil doar în China, pentru că este singura țară comunistă din lume care are puterea economică să atragă atât de mulți arhitecți din întreaga lume. Oricum , străinii consideră acest oraș drept unul abandonat, pentru că este foarte mare și foarte puțin populat. Se întinde pe o suprafață de 355 kilometri pătrați” mai spune Oliver.

În continuare, o să prezentăm 20 de fotografii ale lui Oliver în orașul Kangbashi.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here