Home International Takaaki Kajita si Arthur B. McDonald au obtinut Premiul Nobel pentru FIZICA

Takaaki Kajita si Arthur B. McDonald au obtinut Premiul Nobel pentru FIZICA

858
0

Cei doi cercetatori, Takaaki Kajita si Arthur B. McDonald au primit marti Premiul Nobel pentru Fizica pe anil 2015. Cuplul format dintr-un japonez si un canadian, au primit acest premiu datorita contributiilor lor semnificative in ceea ce priveste cateva experimente ce au demonstrat faptul ca particulele neutrino isi modifica identitatile din cauza faptului ca nu au masa.

Comitetul Nobel a admis faptul ca aceasta descoperire e atat de mare incat schimba felul in care oamenii inteleg procesele care au loc la nivel de materie si care bineinteles, se dovedesc elementare pentru intelegerea Universului. Daca mergem inapoi in timp, prin anii 2000, japonezul Takaaki Kajita a anuntat ca a particulele neutrino aflate in atmosfera isi schimba proprietatile si identitatile, intre doua forme pe masura ce se indreptau catre detectorul Super-Kamiokande din Japonia.

Mai multi cercetatori din Canada coordonati de Arthur B. McDonald, au scos la iveala faptul ca aceste particule neutrino ce provin de la Soare nu dispar in drumul lor catre Terra, acestea au fost captate sub o alta identitate in momentul in care au ajuns la Observatorul Sudbury pentru Particule Neutrino.

Daca ne referim strict la fizica particulelor, aceasta este o descoperire istorica deoarece demonstreaza ca Modelul Standard nu reprezinta o teorie completa pentru constituentii Universului. In cazul in care nu stiati, dupa fotoni, particulele ce alcatuiesc lumina, particulele neutrino sunt cele mai numeroase din Univers, Pamantul fiind in permanenta bombardat cu asemenea particule.

Cele mai multe particule neutrino ia nastere in urma reactiilor dintre radiatia cosmica si atmosfera planetei. Mai exista asemenea particule produse in reactiile nucelare din interiorul Soarelui. Faptul ca acestea nu au masa, inseamna ca nimic le poate opri trecerea. Corpurile noastre sunt traversate in fiecare zi de mii de miliarde de particule neutrino.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here