Nu cred ca suntem straini de ceea ce inseamna poluare. Din pacate, in ultimii ani acest fenomen a luat o amploare din ce in ce mai mare si iata, in ziua de azi, numarul pestilor din mari si oceane risca sa fie depasit de materialele plastice sub forma de deseuri existente in aceste ape. Daca lucrurile vor continua in modul actual, peste cativa zeci de ani vom asista la o statistica si mai crancena, vom avea cu siguranta mai multe gunoaie de cat peste in mari si oceane.
Forumul Economic Mondial de la Davos avertizeaza ca daca pana in 2050 lucrurile nu se vor indrepta, daca nu se vor adopta niste politici mai ecologice in ceea ce priveste poluarea din mari si oceane, masa materialelor plastice aruncate in aceste spatii va depasi numarul total al pestilor. Aceasta situatie ar afecta si mai mult vietuitoarele marine, punand in pericol intregi ecosisteme.
Un studiu elaborat de aceasta organizatie scoate la iveala faptul ca in cativa ani 8 milioane de tone de plastic vor fi aruncate in oceane. la fiecare 60 de secunde, in marile si oceanele din lume ajunge atat de mult plastic, incat ar putea sa umple cu brio un camion de mare tonaj. De exemplu, in 2014 existau in oceanul planetar aproape 270.000 de tone de mase plastice…
Care este solutia? In primul rand implementarea radicala a unor legi mai speciale care sa reglementeze utilizarea maselor plastice in ambalare de obiecte. Daca la nivel international se va ajunge la un acrod, acest fenomen va putea fi stopat si peste 30 de ani nu vom mai fi nevoiti sa innotam printre deseuri plastice atunci cand iesim in largul oceanelor. De asemenea, ar fi nevoie si de o noua politica in ceea ce priveste reciclarea maselor plastice, deoarece actuala nu prea face farta dupa cat putem vedea…