Coreea de Nord a prezentat pentru prima dată un submarin nuclear în stadiul de construcție, un tip de armament care poate crea amenințări de securitate semnificative în regiune pentru Coreea de Sud dar și pentru Statele Unite ale Americii.
Media de stat a pus la dispoziție sâmbătă poze cu un „submarin nuclear echipat cu rachete ghidate”, în timpul unei vizite a liderului Kim Jong Un la un șantier naval.
KCNA – agenția Korean Central News nu oferă detalii legate de submarin, dar Kim a primit mai multe detalii despre această construcție în timpul vizitei sale.
Submarinul pare să fie din clasa 6000-7000 de tone, și poate fi înarmat cu până la 10 rachete potrivit Moon Keun-sik, un expert în submarine din Coreea de Sud, profesor la Universitatea Hanyag din Seoul. Acesta mai spune că termenul „rachete strategice ghidate” se referă la faptul că va fi echipat cu arme nucleare.
„Este cu siguranță o amenințare pentru noi dar și pentru SUA” spune Moon.
Un submarin nuclear era pe lista armelor sofisticate dorite de Kim în timpul conferinței politice din 2021, din cauza tensiunilor tot mai mari cu Statele Unite. Alte arme dorite de acesta sunt rachetele balistice intercontinentale cu combustibil solid, arme hipersonice, sateliți pentru spionaj și rachete cu mai multe focoase.
Capacitatea Coreei de Nord de a lansa rachete de sub apă este o dezvoltare îngrijorătoare pentru că este dificil pentru rivalii săi să detecteze în avans lansările. Apar întrebări despre cum a reușit Coreea de Nord să pună mâna pe asemenea resurse și pe asemenea tehnologie, fiind sancționată masiv la nivel mondial.
Profesorul Moon este de părere că țara a primit ajutor din partea Rusiei pentru a construi un reactor nuclear, pe care ulterior să-l folosească în cadrul unui submarin. În schimb, Rusia ar fi primit arme convenționale și soldați care să lupte pe fronturile din Ucraina.
Submarinul ar putea fi lansat în teste într-un an maxim doi, înainte să fie pus în folosință. În acest moment, Coreea de Nord deține undeva între 70 și 90 de submarine care funcționează cu motorină drept combustibil, ceea ce reprezintă una dintre cele mai mari flote din lume. Cu toate acestea, majoritatea sunt concepute cu tehnologie veche, fiind capabile să lanseze doar torpile și mine, nu și rachete.