Anularea unui zbor cu avionul poate fi o experiență extrem de stresantă, având un impact negativ semnificativ asupra planurilor tale. O astfel de situație poate duce la pierderea unor întâlniri importante, conexiuni ratate cu alte zboruri, întârzieri în vacanțe mult așteptate sau chiar la probleme financiare, mai ales dacă ai rezervări nerambursabile pentru cazare sau alte servicii.
În plus, orele petrecute în aeroport în așteptarea unor soluții și incertitudinea legată de ce urmează pot adăuga un nivel suplimentar de stres și anxietate.
Despăgubiri pentru zborul anulat – ce sumă, în ce condiții și cum procedezi?
Ești eligibil pentru despăgubiri, cu excepția cazului în care zborul a fost anulat cu mai mult de o săptămână înainte de data plecării și ți s-a oferit redirecționarea de către compania aeriană în apropierea orelor inițiale de plecare și de sosire. Totuși, chiar dacă ai primit o altǎ variantǎ de zbor și ai ajuns la destinaṭie cu minim 4 ore ȋntârziere, ești eligibili la o compensaṭie.
Valoarea exactă a despăgubirii pentru anularea zborului depinde de itinerariul tău și de distanța totală de zbor (indiferent de numărul de escale) și variază între 250 și 600 euro.
Pentru a beneficia de despăgubiri, zborul trebuie să îndeplinească una dintre următoarele condiții: (1) Să decoleze de pe un aeroport din UE, cu orice fel de companie aerienǎ, sau (2) Sǎ fie operat cu o companie aerianǎ ȋnregistratǎ ȋn UE (ṣi ȋn acest caz poate decola de pe orice aeroport din lume).
Cum procedezi? Ai două opțiuni: să pierzi ore întregi documentându-te sau să alegi o firmă specializată în despăgubiri pentru zboruri anulate. Claim Airline, de exemplu, o companie românească cu sediul în București, oferă sprijin pasagerilor afectați de zboruri întârziate, anulate, bagaje pierdute sau deteriorate.
Claim Airline gestionează întregul proces, de la depunerea cererii până la reprezentarea în instanță, dacă este cazul, fără costuri inițiale sau taxe ascunse, chiar și în cazul refuzurilor de plată din partea companiilor aeriene.
Serviciile sunt bazate pe principiul „No win – No pay”: plătești un comision doar dacă cererea ta este soluționată cu succes. După finalizarea cererii, vei primi 75% din valoarea despăgubirii, din care se scad 25 € pentru administrare, per pasager. Dacă reclamația nu este soluționată, nu vei avea nimic de achitat.
Pentru cazurile care necesită acțiuni în instanță, comisionul este de 50%, iar costurile administrative nu se aplică. Procedurile judiciare vor fi demarate doar cu acordul tău scris, iar Claim Airline va acoperi toate cheltuielile în situația în care despăgubirea nu este obținută.
Pentru a crește șansele de recuperare a banilor, este esențial să se păstreze toate chitanțele și documentele justificative ale cheltuielilor efectuate. Dacă nu ai beneficiat de asistența prevăzută de lege, compania aeriană este obligată să acopere aceste costuri suplimentare.
Mai multe informații, aici: Compensație zbor anulat – Claim Airline
Claim Airline nu poate garanta obținerea despăgubirilor pentru anularea zborului, însă înainte de a iniția procesul, se analizează cu atenție eligibilitatea. Odată ce primesc toate documentele necesare, te informează despre stadiul cazului în termen de 2-5 zile lucrătoare.
Despăgubiri pentru zboruri anulate cu avionul – circumstanțe extraordinare
Circumstanțele extraordinare sunt situații imprevizibile pe care companiile aeriene nu le pot controla prin măsuri rezonabile, motiv pentru care nu se acordă despăgubiri în astfel de cazuri. Totuși, pasagerii pot solicita rambursarea cheltuielilor suplimentare, cum ar fi mâncarea, transportul sau cazarea necesare din cauza perturbării.
Exemple de circumstanțe extraordinare includ grevele personalului de trafic aerian, erorile sistemelor aeroportuare sau anumite condiții meteorologice extreme. Însă nu toate cazurile intră în această categorie: loviturile de trăsnet, grevele echipajului sau defecțiunile tehnice sunt adesea considerate responsabilitatea companiilor aeriene.
Apelând la serviciile unei firme specializate, beneficiezi de expertiza necesară pentru a identifica corect aceste situații și pentru a contracara tacticile prin care companiile aeriene încearcă să evite plata despăgubirilor.