Home Diverse De ce apelează românii plecați în străinătate la psiholog?

De ce apelează românii plecați în străinătate la psiholog?

100
0
psiholog

Românii plecați în străinătate apelează la psihologi din mai multe motive, multe dintre ele legate de provocările pe care le întâlnesc în procesul de adaptare și integrare în țara gazdă.

Iată câteva motive frecvente:

  • Dificultăți de adaptare culturală – diferențele culturale pot crea un sentiment de alienare și dezorientare. Limbajul, obiceiurile și valorile diferite pot face dificilă integrarea în comunitatea locală.
  • Singurătatea și dorul de casă. Mulți români simt lipsa familiei și prietenilor rămași acasă. Unii se confruntă cu dificultăți în a-și crea noi rețele sociale sau în a forma relații apropiate în străinătate. Situația este și mai grea pentru cei care nu au o relație de cuplu.
  • Stres legat de muncă. Condițiile de muncă pot fi mai solicitante decât în țară. Unii muncesc în domenii sub nivelul lor de calificare, ceea ce poate duce la frustrare și sentiment de lipsă de valoare personală. Alții muncesc mult peste program, dorind să își securizeze locul de muncă sau să îndeplinească așteptările angajatorului, care se așteaptă ca românii să fie „muncitori”. Astfel, românii plecați în străinătate încep să realizeze că nu știu să comunice asertiv sau persuasiv cu angajatorul pentru a-și susține drepturile sau pentru a beneficia de o mărire de salariu sau o avansare în ierarhie.
  • Stres financiar. Deși emigrarea este deseori asociată cu o viață mai bună, gestionarea costurilor mai ridicate sau trimisul banilor acasă poate aduce stres financiar. De asemenea, unele persoane își propun obiective prea înalte, precum strângerea de bani pentru o casă în 2 ani, ceea ce conduce la burnout și stări depresive, din cauza efortului ridicat, lipsei timpului pentru relaxare, distracție și odihnă.
  • Probleme de identitate. Viața într-un alt mediu poate genera întrebări legate de cine sunt și unde aparțin. Uneori, sentimentul de neapartenență atât în țara gazdă, cât și în România, devine copleșitor. Aceștia afirmă adesea că nu-și mai găsesc locul. Nu se simt bine nici în România, nici în țara în care au emigrat.
  • Probleme familiale. Relațiile la distanță sau rupturile familiale cauzate de migrație pot duce la conflicte, neînțelegeri sau chiar la divorț. Copiii rămași în grija rudelor în țară pot deveni o sursă de îngrijorare constantă.
  • Traume și experiențe negative. Experiențele de discriminare sau xenofobie pot afecta sănătatea mentală. Uneori, stresul acumulat duce la burnout, anxietate sau depresie. De asemenea, contrastul dintre țara gazdă și România poate fi uneori destul de mare și unele persoane pot începe să facă paralele între ce au trăit ei în copilărie și adolescență și cum trăiesc oamenii de acolo, ceea ce duce la regrete și răscolirea unor amintiri dureroase din trecut.

Apelarea la un psiholog român, fie local, fie online, le oferă posibilitatea de a se exprima în limba maternă și de a fi înțeleși cultural.

  • Nevoia de creștere personală. Unii români văd emigrarea ca pe o oportunitate de autodescoperire și de îmbunătățire a vieții. Acum își permit un trai mai bun, ies din modul „supraviețuire” și încep să trăiască cu adevărat. Astfel, acum au timp să se cunoască mai bine, să își facă planuri de viitor, să înceapă să își pună în practică unele visuri la care nu îndrăzneau înainte să se gândească. Un psiholog îi poate ghida în acest proces de dezvoltare personală sau reconversie profesională.

Deși majoritatea românilor consideră că mersul la psiholog este un remediu potrivit pentru provocările cu care se confruntă, mulți nu apelează la servicii de psihoterapie sau consiliere psihologică. Tipul problemelor de natură psihologică pe care le acuză majoritatea românilor sunt legate de stres, epuizare, anxietate, gestionarea emoțiilor și gestionarea comunicării și conflictelor în cuplu. Acestea sunt provocări ce pot fi rezolvate cu succes sub îndrumarea unui psiholog. Totuși, majoritatea oamenilor preferă să încerce întâi alte metode de a face față provocărilor: sport, cărți de dezvoltare personală, podcasturi. Abia după ce realizează că aceste strategii nu funcționează așa cum și-ar fi dorit, apelează la un psiholog online sau local.

În concluzie, apelarea la psiholog este o soluție benefică pentru românii din străinătate care se confruntă cu provocări psihologice, sociale sau emoționale. Serviciile psihologice online s-au dezvoltat mult în ultimii ani, facilitând accesul la terapie pentru cei plecați din țară.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here