Un șarpe preistoric mai lung decât un autobuz a fost descoperit recent în India și datează de acum 47 de milioane de ani.
Această specie astăzi nu mai există, și este mai mult ca sigur cel mai mare șarpe care a trăit vreodată. Pitonii și anacondele din ziua de azi care ajung până la maxim 6 metri lungime sunt mici copii pe lângă acesta.
Numele științific al speciei este Vasuki, nume care vine de la șarpele care se afla în jurul gâtului zeității hinduse Dord Shiva. Acest șarpe datorită dimensiunii era cel mai probabil sedentar, obișnuind să vâneze prin intermediul ambuscadelor.
Analiza vertebrelor fosilizate
Cercetătorii care au descoperit șarpele lucrau în cadrul Institutului Indian de Tehnologie Roorkee din statul Uttarakhand, și au analizat 27 de vertebre fosilizate ale șarpelui, unele dintre ele fiind încă interconectate. Vertebrele au fost găsite în 2005 într-o mină de cărbune din vestul statului indian Gujarat.
Inițial, cercetătorii au crezut că au de-a face cu fosilele unui animal precum crocodilul, însă când au eliminat sedimentele de pe acestea în anul 2023 au constatat că au de-a face cu rămășițele unui șarpe extraordinar de mare. Conform studiului, vertebrele aparțin unui șarpe ajuns deja la maturitate.
„Există mai multe posibilități pentru care acest șarpe are dimensiuni uriașe însă în principal avem de-a face cu un mediu înconjurător foarte abundent în hrană, alături de lipsa prădătorilor naturali. De asemenea, climatul mult mai cald din acele vremuri față de prezent ar fi putut influența favorabil dezvoltarea sa.” spune Debajit Datta, profesor de paleontologie.
Bazându-se pe dimensiunea vertebrelor, cercetătorii au estimat că șarpele ar fi avut o lungime cuprinsă între 10.9 metri și 15.2 metri, având un corp larg și cilindric.