Home International Oceanografii au descoperit un munte subacvatic mai mare decât Olimp

Oceanografii au descoperit un munte subacvatic mai mare decât Olimp

143
0

Imaginați-vă patru zgârie-nori de dimensiunea Burj Khalifa fiecare (cea mai înaltă clădire din lume la ora aceasta), puși unul peste altul – aceasta este înălțimea unui munte subacvatic descoperit de oceanografii de la Schmidt Ocean Institute din California.

Localizat la 1448 de kilometri de coasta Chile în largul Oceanului Pacific, muntele marin are 3109 metri înălțime și este gazda coralilor antici și altor specii foarte rare de viețuitoare marine, inclusiv o sepie care acum a fost filmată pentru prima dată.

Echipa de oceanografi a Schmidt Ocean Institute a explorat regiunea folosind vasul de cercetare R/V Falkor în timpul unei expediții de 28 de zile care s-a finalizat luna aceasta. Cercetătorii au scanat muntele folosind sonarul aflat în dotarea vasului.

„Undele de sunet coboară și se lovesc de suprafața muntelui, iar noi măsurăm timpul cât îi ia sunetului să vină înapoi la noi. Această metodă ne ajută să cartografiem fundul oceanului. Această descoperire este importantă în contextul în care până acum, doar 26% din suprafața oceanelor a fost cartografiată la o asemenea rezoluție, iar fundul oceanului înseamnă de fapt 71% din suprafața planetei” spune Jyotika Virmani, directorul institutului de cercetare.

Oceanografii estimează că există peste 100.000 de munți subacvatici mai înalți de 1000 de metri în întreaga lume. Aceștia creează habitate pentru foarte multe viețuitoare marine. Ultimul munte marin descoperit este mai mare decât Muntele Olimp din Grecia, care are 2917 metri, însă este mai mic decât muntele Fuji din Japonia, care are 3776 metri.

Folosind un robot subacvatic, echipa a explorat una dintre crestele munților, găsind o regiune bogată în biodiversitate marină.

Cercetătorii au documentat o caracatiță Casper albă fantomatică, fiind pentru prima dată când acest cefalopod de adâncime a fost văzut în Pacificul de Sud. Ei au observat, de asemenea, doi sifonofori rari Bathyphysa, uneori cunoscuți ca monștri de spaghete zburătoare pentru aspectul lor.

„Carcatița (Casper) nu a fost niciodată capturată, așa că nu are încă un nume științific”, a spus Virmani.

Bathyphysa conifera,Spaghetti monster

Echipa a înregistrat, de asemenea, prima filmare a unui calmar Promachoteuthis viu, cunoscut doar din câteva exemplare colectate.

Regiunea ar putea fi un candidat pentru prima zonă marină protejată din lume în marea liberă, conform unui nou tratat ONU adoptat în 2023, care este ratificat de state, a spus Virmani.

„De-a lungul celor trei expediții, am reușit să cartografiam și să explorăm 25 de munți sub apă, ceea ce este un număr destul de mare. Cred că avem niște date bune care ar putea fi prezentate pentru a demonstra că aceasta este o regiune cu adevărat interesantă pentru protecție.”a spus Virmani.

Cele două expediții anterioare din ianuarie și februarie au catalogat 150 de specii necunoscute anterior.

Detaliile despre speciile nou descoperite vor fi împărtășite cu Ocean Census, o colaborare internațională ambițioasă pentru înregistrarea vieții marine ascunse în oceanele lumii. Acesta își propune să identifice 100.000 de specii necunoscute în următorii 10 ani, permițând oamenilor de știință să înțeleagă și să protejeze mai bine ecosistemul de adâncime.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here