Home International Cea mai veche pâine din lume datează de acum 8600 de ani...

Cea mai veche pâine din lume datează de acum 8600 de ani și a fost descoperită în Turcia

66
0

O structură destul de mare a unui cuptor și parțial distrusă a fost găsită în zona numită Mekan 66, în apropierea caselor din chirpici, pe site-ul arheologic Çatalhöyük din Konya, o provincie situată în partea de sud a Turciei. În jurul cuptorului, arheologii au descoperit orz, semințe de mazăre și un reziduu de mărimea palmei. Analizele au scos la iveală faptul că acel reziduu organic are 8600 de ani și este pâine fermentată ne gătită.

„Putem spune că această descoperire de la Çatalhöyük este cu siguranță cea mai veche pâine din lume. Este versiunea mai mică a aluatului de pâine modern. Are o urmă de deget apăsat pe mijloc, nu a fost copt dar fiind fermentat a supraviețuit până în prezent cu amidon la interior. Deocamdată nu am descoperit încă ceva similar” spune arheologul Ali Umut Türkcan, șeful excavărilor și profesor asociat la Univesitatea Anadolu din Turcia.

Scanările cu microscopul electronic au arătat aer în mostră, alături de amidon din grâne. Analiza chimicalelor a scos la iveală urme de fermentare. Apa a fost amestecată cu făina iar aluatul a fost pregătit pentru a fi băgat la cuptor. Materia organică – atât lemnul cât și pâinea – a fost prezervată din cauza unui strat subțire de lut care acoperea structura. Çatalhöyük, care astăzi este un site UNESCO World Heritage, a fost casa a aproximativ 8000 de persoane în Neolitic, între anii 10.000 și 2000 înainte de Hristos și este unul dintre primele leagăne ale civilizației urbane.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here