Dezastrele naturale sunt bruste si periculos de puternice, ceea ce le face o amenintare serioasa pentru comunitatile din intreaga lume. Profesionistii au invatat sa anticipeze unele astfel de dezastre naturale cum ar fi uraganele, intemperiile si tornadele, dar altele inca pot lovi fara avertisment.
Cutremurele de orice magnitudine pot avea loc in orice perioada a anului, in mod neasteptat. Ele pot afecta zone mici indepartate sau pot distruge orasele mari. Expertii au descoperit zone foarte predispuse la cutremure, dar din punct de vedere tehnic un cutremur poate sa aiba loc oriunde. Intr-o tara plina de structuri de otel, sticla si beton, cutremurele reprezinta cea mai mare amenintare, afirma specialistii de la ArhiProPub.ro.
Cum se pot evita urmarile unui cutremur?
Cutremurele sunt definite ca trepidatia rapida a solului cauzata de deplasarea rocilor si a placilor tectonice in subteran. Pamantul pare solid, dar scoarta superioara a pamantului este profunda si perioade lungi de timp determina formarea de presiune intre placi si fisuri. Cand presiunea este eliberata, vibratiile seismice reverbereaza la suprafata, afectand imediat suprafete mari de teren.
Dupa cutremurul initial, pot aparea replici care pot duce la deteriorari suplimentare, motiv pentru care cutremurele sunt luate in calcul atunci cand se fac proiecte blocuri.
Cum se evalueaza structura de rezistenta?
Cutremurele pot aparea oriunde chiar daca sunt anumite zone mai predispuse la ele decat altele. Este posibil ca blocurile sa fie nevoite sa suporte miscari radicale si schimbari de fundatie pentru a minimiza daunele si a proteja oamenii din interiorul si din jurul lor. Daca se fractureaza sau se prabusesc, niciun plan de urgenta nu poate proteja oamenii eficient.
Proiectele cladirilor rezistente la cutremure iau in considerare urmatoarele caracteristici care influenteaza integritatea lor structurala: rigiditate si rezistenta, regularitate, redundanta, fundatii si zone de incarcare. Structura de rezistenta a cladirilor joaca un rol esential in siguranta oamenilor si a bunurilor.
Cum se calculeaza rigiditatea si rezistenta cladirilor?
La proiectarea cladirilor rezistente la cutremure, profesionistii din domeniul sigurantei recomanda rigiditate si rezistenta verticala si laterala adecvate – in special laterala. Structurile tind sa gestioneze miscarea verticala cauzata de cutremure mai bine decat miscarea laterala sau orizontala.
Fara a lua in considerare cutremurele, profesionistii se concentreaza inca pe rigiditatea si rezistenta verticala a unei cladiri, deoarece aceasta trebuie sa se sustina. Cu toate acestea, cutremurele introduc noi forte directionale pentru care este posibil ca blocurile sa nu fie pregatite. Cladirile se vor deplasa la stanga si la dreapta in timpul evenimentului si, daca nu sunt construite corect, se vor destabiliza rapid.
De aceea este foarte important ca atunci cand sunt construite blocuri sa se ia in calcul colaborarea cu profesionisti in domeniu, pentru a fi corect construite. Totodata, recomandarea specialistilor este aceea de a alege cele mai bune materiale pentru construirea blocurilor. O combinatie de tehnici corecte de proiectare, tehnici corecte de constructie si materiale de buna calitate, duce la proiecte perfecte si durabile, care nu vor periclita siguranta persoanelor ce urmeaza sa utilizeze spatiile de locuinte din blocurile respective.