Dacă ne uităm un pic pe la prețurile imobiliarelor din orașele mici de provincie gen Drobeta Turnu Severin, orașe îndepărtate de polii economici ai țării, aflate în continuă depopulare, am crede că în aceste zone curg râuri de lapte și miere, că oamenii o duc foarte bine.
Ei bine, nu este deloc așa. De bine ce-o duc, românii cu putere și chef de muncă din aceste zone părăsesc țara și se mută în străinătate, unde reușesc să găsească locuri de muncă mult mai bine plătite față de veșnicul salariu minim pe economie, fâlfâit de ani de zile în orașele sărace precum Turnu Severin.
Care să fie atunci cauzele pentru care deși orașele sunt pustii, deși orașele sunt o paragină totală, prețurile la imobiliare sunt asemănătoare dacă nu chiar trase la indigo cu cele din București? Există mai multe explicații dacă stăm să ne gândim puțin, după cum urmează:
- Cei care le scot la vânzare, nu au nevoie de bani urgent. Asta înseamnă că ori sunt plecați definitiv din țară, ori au primit drept moștenite imobilele și acum doresc să le valorifice. Evident, ca orice român mort de foame care a ajuns mare moșier peste noapte, fie din motive de moștenire fie din motive de străinătate, doar nu o să îndrăznească să pună un preț real. Oamenii așteaptă fraieri care să le cumpere imobilele, unele dintre ele aflate într-un stadiu avansat de degradare. Evident, nimeni sănătos la cap nu este dispus să dea 30.000 de euro pentru o cameră sau 50-55 de mii de euro pentru 2 camere, întrucât cu aceste sume pot cumpăra lejer la București.
- În zonă nu există construcții noi, nu există nimeni care să vină pe piață cu oferte mai bune. La București prețurile imobilelor vechi sunt ținute oarecum în frâu de noile construcții care oricum au prețuri mult mai mici. În orașele mici de provincie gen Drobeta Turnu Severin, din care toată lumea caută să fugă ori în străinătate ori în orașele mai mari gen Timișoara, București, Cluj, nu are cum să vină vreun dezvoltator imobiliar să construiască. Cui să vândă dacă lumea pleacă?
Care este rezultatul? Oamenii stau cu anunțurile la vânzare ani de zile, vă dați seama că nu e nimeni nebun la cap să plătească zeci de mii de euro pentru un imobil într-un oraș mort. Cei care au bani preferă să-i bage în imobiliare din București, Timișoara unde prețurile sunt cele reale, nu în imobile cu prețuri umflate de 3-4 ori față de normal la Drobeta Turnu Severin, imobile care sunt orice numai o investiție bună, nu. Unii cetățeni tocmai din această cauză și emigrează către București, acolo pot găsi la prețuri mult mai bune imobiliare decât la Severin.