Home Tehnologie O stea roșie uriașă stă pe cale să explodeze

O stea roșie uriașă stă pe cale să explodeze

1296
0
stea roșie

O stea tânără se comportă ciudat. Această stea, „Betelgeuse”, pâlpâie și conform spusele astronomilor, este pe cale să explodeze. O altă explicație pentru astronomi este o posibilă schimbare de fază. Ed Guinan, un profesor astronom la Universitatea Villanova , a condus studiul publicat pe 8 decembrie intitulat „The Fainting of the Nearby Supergiant Betelgeuse”. Acesta a spus celor de la CNN că Betelgeuse îți schimbă luminozitatea din octombrie, iar acum este de 2.5 ori mai slabă decât normal. Cândva, această stea a fost cea de-a noua cea mai strălucitoare de pe cer, acum a căzut pe locul 23.

Guinan și colegii săi observă cu atenție această stea de zeci de ani,  conform spuselor lor din 1980. În ultima jumătate de secol steaua s-a stins ca luminozitate așa de agresiv, încât se crede că ne aflăm pe cale să se petreacă un eveniment extraordinar. „Ceea ce cauzează fenomenul Supernova, este în interiorul stelei” spune Guinan. Și pentru că steaua este așa de mare, nu se știe exact ce se va întâmpla mai departe. Ar putea să apară o explozie SuperNova. Betelgeuse este steaua de pe umărul constelației Orion. Ca și distanță, aceasta se află la 700 de ani lumină de Terra, este un vecin apropiat galaxiei.

Tocmai distanța este ceea ce ne interesează. Guinan spune că această stea este o candidată perfectă la Supernova. Are cam 9 milioane de ani vechime, iar stelele așa de mari precum Betelgeuse nu trec de obicei de 10 milioane de ani ca vârstă. Șansele ca aceasta să explodeze în decursul vieții noastre sunt totuși destul de mici. Fenomenul va avea loc în paroximativ 200,000 – 300,000 de ani.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here