Home Diverse Pungi de hârtie – viitorul unui comerț verde

Pungi de hârtie – viitorul unui comerț verde

815
0
Pungi de hârtie

Mulți dintre noi am observat faptul că unii comercianți (nicidecum majoritatea) ne servesc cumpărăturile în pungi de hârtie. Nu contează că sunt produse de patiserie sau cumpărături diverse. Deși multora ni se pare ceva ciudat, în realitate este ceva cât se poate de normal. În Uniunea Europeană, în întreaga lume există țări care au interzis complet pungile din plastic, pe motive evident ecologice. Plasticul este un material care astăzi amenință ecosisteme întregi din mări, oceane, pe pământ, plasticul este peste tot. Plasticul este periculos întrucât se degradează foarte greu. O pungă din plastic de exemplu, are nevoie de 4-500 de ani pentru a se descompune, o sticlă din plastic are nevoie de aproximativ 1000 de ani pentru a dispărea din natură. Fără măsuri radicale luate la nivel înalt, riscăm să fim cu toții îngropați de deșeuri din plastic, pungi, sticle, ambalaje diverse. Reciclarea este și ea importantă.

Apariția pungilor din hârtie în România este o urmare a deciziilor anti poluare luate la nivel foarte înalt

În urma tratatului COP 21 de la Paris, din 2015, toate țările lumii s-au pus de comun acord că pe planetă există o problemă cu poluarea. Această poluare afectează clima și trebuie luate măsuri radicale dacă mai avem pretenția ca ai noștri nepoți să aibă parte de un trai decent, fără temperaturi extreme sau fenomene meteo extreme. Când spunem poluare ne referim la întregul concept, nu doar poluarea aerului. Poluarea cu plastic este și ea parte componentă a angrenajului care antrenează schimbările climatice și în urma COP 21 de la Paris multe țări au ajuns la concluzia că trebuie interzise pungile din plastic, că trebuie investit masiv în reciclarea sticlelor din plastic. România este și ea semnatară a acestui tratat climatic așa că trebuie să se pună și ea în acord cu măsurile implementate la nivel mondial împotriva poluării. Pungile din plastic vor fi interzise și în România, este doar o chestiune de timp.

În urmă cu câțiva ani, marile lanțuri din România au început să descurajeze achiziția de pungi din plastic

Nu știu dacă ați observat, dar măsuri în vederea descurajării achiziției de pungi din plastic au fost luate în România în ultimii 2 ani. Au fost implementate niște eco taxe care te fac pe tine, cumpărător, să scoți din buzunar aproape 1 leu pentru o punguță din plastic în care să-ți pui alimentele după ce le plătești la casa de marcat a supermarketului/hipermarketului. Unele magazine precum Cora au dezvoltat programe de colectare a pungilor, în vederea reducerii poluării cu plastic. Oamenii puteau primi bani pentru pungile duse înapoi ceea ce este fantastic. În domeniul alimentației publice, multe business-uri de tip fast food/patiserie servesc deja clienții doar cu pungi de hârtie întrucât aici se consumau de obicei cele mai multe pungi din plastic din România. Schimbarea pungilor din plastic cu unele din hârtie a fost un pas mare împotriva stopării poluării cu plastic în România.

Pungile din hârtie sunt biodegradabile și pot fi reciclate în totalitate dacă se dorește acest lucru

Pungile din hârtie sunt viitorul unui comerț verde. Știu că există și voci care spun că nici pungile din hârtie nu sunt cine știe ce în materie de ecologie, căci hârtia din lemn se face iar tăierea de copaci nu are cum să fie o acțiune ecologică. Ei bine, cei care afirmă acest lucru nu prea cunosc date legate de fabricarea acestor pungi. Hârtia din care sunt alcătuite majoritatea este provenită din reciclare. Hârtia spre deosebire de plastic, se poate recicla 100%. La categoria reciclare a plasticului România nu doar că este cu mult în urma Europei, dar există la nivel mondial plastic ce nu poate fi efectiv reciclat. Are în componență niște agenți care-l transformă într-un material de care se poate scăpa doar la groapa de gunoi. Așadar, reciclarea hârtiei este un proces mult mai sigur, mult mai stabil, mult mai răspândit față de reciclarea plasticului, cel puțin într-o țară precum România în care s-a promovat intens doar reciclarea de PET-uri din plastic, sau a electrocasnicelor, în centre de reciclare aflate în incinta hipermarketurilor.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here