Home Diverse Auditul energetic pentru companii – benefic sau povară?

Auditul energetic pentru companii – benefic sau povară?

803
0
Auditul energetic

În 2014 a apărut pe meleagurile noastre Legea 121, lege care obligă companiile care consumă energie anual peste 1000 de tone echivalent petrol, să facă un audit energetic o dată la 4 ani. Multă lume a văzut acest audit drept ceva nasol, drept încă o lege dată împotriva industriașului român, însă în realitate legea 121 din 2014 pune oarecum România în trend cu Occidentul. Auditul energetic industrial poate să fie o povară doar pentru cei care s-au obișnuit să se ferească de investiții, să stea departe de un model de business performant, occidental.

Ce este, în linii mari, auditul energetic industrial?

Auditul energetic industrial nu reprezintă altceva decât o analiză a consumului energetic pentru companii de dimensiuni medii și mari. Conform legii 121 din 2014 companiile care consumă energie peste 1000 de tone echivalent petrol anual trebuie să efectueze un asemenea audit o dată la 4 ani. Auditul energetic industrial are drept urmare creșterea eficienței energetice, reducerea consumului și implicit, reducerea costurilor. Auditul energetic industrial este o investiție mai mult decât benefică pentru companiile de mari dimensiuni, atât pe parte de producție cât și pe parte de imobile. Se face audit energetic pentru clădiri întrucât acestea pot fi mari consumatoare.

Ce conține auditul energetic pentru clădiri

După cum spuneam mai sus, auditul energetic pentru clădiri este necesar din mai multe puncte de vedere, fie că este vorba despre o clădire de birouri sau despre o clădire de producție. În primă instanță, se face o diagnoză a stării inițiale în ceea ce privește procesul tehnologic. Este clar că pentru a putea aduce o îmbunătățire, este necesară recepționarea cât mai precisă a situației existente. Se stabilește apoi schema fluxului tehnologic și de proces, după care apar primele măsuri și recomandări. Aceste prime măsuri și recomandări vor deveni bazele programelor de măsuri privind creșterea eficienței energetice, programe care trebuie depuse la ANRE anual până la data de 30 septembrie. Desigur, discutăm despre companiile care depășesc pragul de 1000 TEP.

Cât de util este auditul energetic pentru o companie de mari dimensiuni?

Auditul energetic este important mai ales dacă compania este în continuă dezvoltare. Consumul de energie este foarte important și poate să aducă la final de optimizare, mai mulți bani în buzunare. Desigur, auditul energetic și apoi implementarea măsurilor reprezintă un concept în trend cu politicile ecologice existente la nivel mondial. În urma COP 21 de la Paris, fiecare țară, fiecare stat semnatar s-a angajat să reducă emisiile poluante și industria este unul dintre principalii factori de poluare. Cu cât companiile vor fi mai eficiente din punct de vedere energetic, cu atât vor polua mai puțin și, iată, prin intermediul auditului vor reuși să reducă foarte mult și din costuri.

Chiar dacă momentan legea din România obligă doar marile companii să investească într-un asemenea audit energetic, pe măsură ce vom evolua cot la cot cu Europa, probabil legea se va extinde și asupra companiilor de mici dimensiuni. Deși conform mentalității noastre avem impresia că această lege este ceva foarte rău, menită să sugrume industria, în realitate un audit energetic ajută o companie să devină mai economă, mai eficientă, mai prietenoasă cu mediul înconjurător. Deocamdată nu prea luăm noi în serios problemele invocate de unii și de alții la nivel mondial legate de mediul înconjurător, întrucât nu ne-a afectat personal o catastrofă naturală cauzată de schimbările climatice, schimbări climatice cauzate de poluare. Așa este firea noastră, a românilor, nu putem să ne adaptăm la un trend occidental dacă nu pățim ceva ce-au pățit și occidentalii și e păcat, întrucât această mentalitate încetinește evoluția. Rămâne de văzut ce se va întâmpla pe viitor cu acest tip de audit energetic, dacă se va menține pentru companiile de mari dimensiuni sau se va căuta implementarea legii și pentru micii producători.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here