Home Tehnologie Grumman X-29 – avionul cu aripile inversate

Grumman X-29 – avionul cu aripile inversate

918
0
Grumman X-29

Nu există avion similar cu Grumman X-29 . Aripile sale orientate practic invers reprezintă ceva ce-am putea caracteriza în ziua de azi drept inovație. Proiectul a luat naștere în timpul Războiului Rece și reprezintă uniunea dintre NASA, US Air Force, Defense Advanced Research Projects Agency (DARPA) și centrul aerospațial Gurmann. A zburat pentru prima dată în 1984 și dorea să fie viitorul avioanelor de vânătoare. Din păcate, modul în care a fost proiectat l-a transformat și în cel mai instabil avion cu reacție contruit vreodată. „Efectiv nu se poate zbura cu el fără un combuter de bord digital care să facă anumite corecții în zbor chiar și de 40 de ori pe secundă” spune Christian Gelzer, istoric șef la NASA Armstrong Flight Research Center în sudul Californiei, unde aparatul de zbor a fost testat.

„Inginerii au ajuns la concluzia că dacă cele 3 calculatoare de bord ar fi dat eroare, avionul s-ar fi rupt în bucăți înainte ca pilotul să aibă oportunitatea să se ejecteze” continuă Gelzer.

Două avioane Grumman X-29 au fost construite de Grumman, constructorul din spatele F14 Tomcat și a istoricului modul lunar Apollo. 87 de milioane de dolari a primit pe atunci compania pentru a livra aceste două aeronave. DARPA a comisionat proiectul, American Defense Advanced Research Projects Agency, și USAF Flight Dynamics Laboratory at Wright-Patterson Air Force Base. Testele de zbor au fost făcute de către NASA. 422 de misiuni au avut cele două aeronave Grumman X-29 construite, între 1984 și 1992.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here