Home International Continent pierdut în timp descoperit sub Europa – Greater Adria

Continent pierdut în timp descoperit sub Europa – Greater Adria

975
0

Cercetătorii au făcut o descoperire magnifică dar, nu, nu este vorba despre Atlantis. Au făcut această descoperire în timp ce reconstruiau complexitatea geologică a zonei Mediteraneene, care se ridică cu munți înalți și se coboară cu văi adânci din Spania până în Iran. Acest continent descoperit se numește Greater Adria, este de mărimea Groenlandei și ca origine s-a desprins din Africa de Nord. Continentul a fost îngropat sub Europa de Sud cu 140 de milioane de ani în urmă.

„Uitați de Atlantis” spune Douve van Hinsbergen, autorul studiului și profesor de tectonici globale și paleontologie la Universitatea Utrecht. „Fără să ne dăm seama, un număr foarte mare de turiști și-au petrecut vacanțele an de an pe continentul pierdut Greater Adria”. Studiul a fost publicat luna aceasta în jurnalul Gondwana Research. Cercetarea evoluției munților poate eleva evoluția continentelor.

„Majoritatea lanțurilor muntoase pe care le-am cercetat au fost originare dintr-un singur continent, care separa Africa de Nord acum 200 de milioane de ani. Singura bucată rămasă din acest continent este o fâșie care merge de la Turin via Marea Adriatică, până în piciorul cizmei care formează azi Italia ”. Această zonă se numește Adria conform geologiclor, așa că cercetătorii acestui studiu s-au referit la continentul nedescoperit drept Marea Adria. În zona Mediteraneană, geologii înțeleg altfel plăcile tectonice. Aceste plăci sunt cheia din spatele formării continentelor și oceanelor, iar în alte locuri de pe planetă, această teorie a plăcilor tectonice sugerează că plăcile nu se deformează atunci când se mișcă una de-a lungul celeilalte. În Turcia însă, și în zona Mediteraneană, lucrurile stau altfel.

„Aici, totul e curbat, rupt sau stivuit. Comparat cu această zonă, Himalaya reprezintă un sistem mult mai simplu. Acolo poți să urmărești linii de falii pe distanțe mai mari de 2000 de km” spune van Hinsbergen. În cazul Adriei, marea parte este sub apă, acoperită de mări, corali, sedimente. Sedimentele au format roci iar aceste roci, în momentul în care Greater Adria a fost forțată să intre sub mantaua Europei de Sud, au devenit munții din ziua de azi: Alpii, Apeninii, Balcanii, Grecia și Turcia.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here