Vremurile pe care le trăim sunt adânc înfipte în tehnologie, în social media. Comunicarea a atins un nou apogeu, asistăm la un nou pas important în dezvoltarea societății. Probabil că în urmă cu 30-40 de ani nimeni nu ar fi crezut că astăzi vom avea Facebook sau WhatsApp, sunt convins că nimeni nu ar fi crezut că vom avea smartphone măcar.
Această dezvoltare tehnologică galopantă a adus așadar în prim plan multe avantaje mai ales pe parte de comunicare, dar modul în care s-a dezvoltat acest concept numit internet are și foarte multe dezavantaje.
Siguranța, securitatea este capitolul deficitar atunci când vine vorba despre internet, social media, comunicare la distanță. Ideea e destul de simplă: există prea puțin control pe rețelele de socializare, oricine poate să facă conturi false și să denigreze, să amenințe și să hărțuiască în jurul său. S-a făcut totuși un pas important în trecut și rețelele de socializare gen Facebook au fost încadrate ca și „spațiu public”.
Facebook este spațiu public – un avocat de drept penal în București te poate ajuta dacă ești amenințat online
Astfel, fiind spațiu public, se aplică legile din viața de zi cu zi. Cei care se confruntă cu hărțuire și amenințare venite prin mijloace de comunicare la distanță pot să apeleze la autoritățile competente pentru a rezolva problemele, implicarea unui avocat de drept penal în București este necesară de asemenea.
Poate că a identifica cel mai bun avocat penal din București este o operațiune dificilă, dar cu siguranță este nevoie de cineva care cunoaște foarte bine legile pentru a intermedia dialogul cu instituțiile competente, adică cu poliția.
Am observat cu toții cum sunt luați cetățenii în serios atunci când au nevoie de poliție, așa că o colaborare cu un birou de avocatură din București este mai mult decât necesară pentru o rezolvare favorabilă.
Cum sunt definite amenințarea și hărțuirea online
“Fapta celui care, în mod repetat, urmărește, fără drept sau fără un interes legitim, o persoană ori îi supraveghează locuința, locul de muncă sau alte locuri frecventate de către aceasta, cauzându-i astfel o stare de temere”. Așa este denumită hărțuirea în Codul Penal, respectiv articolul 208. Pedeapsa pentru această faptă este cuprinsă între 3 și 6 luni de închisoare sau amendă. În cazul în care este vorba despre hărțuire prin efectuare de apeluri telefonice sau comunicări prin mijloace de transmitere la distanță, pedeapsa este închisoare de la 1 la 3 luni sau amendă.
„Fapta de a amenința o persoană cu săvârșirea unei infracțiuni sau a unei fapte păgubitoare îndreptate împotriva ei, a soțului ori a unei rude apropiate, de natură să o alarmeze.” Așa este denumită amenințarea ca faptă penală prin intermediul noului Cod Penal. Această infracțiune este destul de gravă și se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă. Mai trebuie precizat faptul că acțiunea penală se pune în mișcare în momentul în care persoana vătămată a depus plângerea penală. În cazul ambelor acuzații, sunt necesare dovezi clare.
De ce este necesară colaborarea cu un cabinet de avocatură în București?
Este necesară colaborarea cu un cabinet de avocatură în București din mai multe motive. Lăsând la o parte posibilitatea ca cei de la poliție să nu te prea bage în seamă, este bine să mergi acolo cu cineva care cunoaște foarte bine legea, cu cineva care să-ți dea încredere și care să te ajute în redactarea plângerii astfel încât totul să fie cât mai clar pentru anchetatori. Hărțuirea și amenințarea online au scăpat de sub control în ultimii ani nu doar din cauza faptului că rețelele sociale sunt praf și pulbere la capitolul securitate, dar și din cauza faptului că oamenii și-au pierdut încrederea în poliție și acceptă ideea „Nu mai depun plângere, că oricum nu se întâmplă nimic”.
Această mentalitate trebuie să dispară. Amenințarea și hărțuirea online sunt fapte la fel de grave precum cele petrecute în realitate și trebuie să luăm măsuri atunci când ne confruntăm cu asemenea probleme. Ar trebui să acordăm mai multă încredere poliției și să apelăm mereu la un avocat de drept penal în București atunci când situația o impune. O plângere depusă în termenul legal (60 de zile), formulată corect cu ajutorul avocatului va reuși de cele mai multe ori să rezolve problema. Nu mai trebuie să lăsăm de la noi pentru că astfel se ajunge în situația în care fiecare face ce vrea online, nu mai știe nimeni de frică, de lege, de normalitate până la urmă.