Home Economic Yenul chinezesc – în cădere liberă

Yenul chinezesc – în cădere liberă

1384
0
Yenul chinezesc

Yenul chinezesc a scăzut sub cotația de 7 pentru un dolar american, luni. Este o scădere critică pentru această monedă care nu a mai scăzut deloc în ultimii 10 ani. Această scădere este de departe semnul războiului economic dintre SUA și China. Yenul a început să se devalorizeze destul de mult după ce People Bank din China a setat cotația de 6.9225 pentru un yen, cea mai mică din luna decembrie. Banca centrală din China ține de obicei în frâu moneda, nu-i permite să fluctueze mai mult de +/- 2%.

În China centrală, un dolar american se cumpără acum cu 7.0273 yeni. În afacerile dinafara Chinei, unde yenul se mișcă liber, un dolar american valorează 7.0777 yeni. Această cifră simbolică de 7, 7 yeni pentru un dolar, s-a mai înregistrat în 2008, în timpul crizei financiare. Piețele din Asia sunt evident date peste cap de această fluctuație. În Hong Kong, unde există și proteste, indexul Hang Seng a căzut cu 3.1%. Este cea mai mare cădere din luna octombrie a anului trecut. Indexul japonez Nikkei de asemenea a scăzut cu 2.4%, în timp ce indexul sud coreean Kospi, a înregistrat o scădere de 2.2%.

Trump a intensificat războiul economic pe care l-a pornit contra Chinei. Săptămâna trecută a făcut un anunț destul de important în acest sens. Trump are de gând să pună o taxă de 10% bunuri în valoare de 300 de miliarde de dolari, importate din China. Asta înseamnă că în curând, toate exporturile Chinezești care ajung în SUA vor fi taxate.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here