Home International Un camion fără șofer și fără cabină circulă prin Suedia

Un camion fără șofer și fără cabină circulă prin Suedia

700
0

Un camion fără cabină și implicit, fără șofer este testat în acest moment pe drumurile publice din Suedia. Camionul are sarcini normale, nu este deloc menajat, intră fără probleme în traficul dens și merge spre descărcare în zonele industriale. Einride se numește compania care dezvoltă acest camion electric autonom, cu sendiul în Jönköping.  Testele vor continua tot anul în curs dar și în 2020 și este pentru prima dată în istorie când un camion autonom 100% este lăsat să circule pe drumurile publice.

T-Pod este numele proiectului și este supravegheat de un operator de la distanță, operator care poate oricând prelua controlul asupra camionului dacă este necesar. Cu o greutate totală de 26 de tone, camionul T-Pod este plin de camere, radare, senzori 3D și astfel cunoaște foarte detaliat împrejurimile.

Pentru a se ghida prin trafic cei de la Einride se folosesc de o platformă autonomă concepută de Nvidia iar sistemele sale sunt conectate permanent la rețeaua 5G. Ca și autonomie, camionul T-Pod poate parcurge o distanță de 200 km fără oprire. Viteza maximă pe care o poate atinge este de 85 de kilometri/oră dar în timpul testelor îi este permis să ruleze cu doar 5 km/oră, viteză setată de Agenția de Transport Suedeză. Evident, companiile de transport din întreaga lume așteaptă cu nerăbdare aceste camioane autonome, întrucât criza șoferilor nu are de gând să dispară prea curând. Conform statisticilor, în Statele Unite ar mai fi nevoie de 60.000 de șoferi, iar în Europa de 150.000.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here