Home Tehnologie Ultimul satelit pierdut a devenit deșeu cosmic și poate pune alte navete...

Ultimul satelit pierdut a devenit deșeu cosmic și poate pune alte navete în pericol

739
0
Intelsat

Joi, Intelsat a anunțat faptul că unul dintre sateliții săi a fost pierdut pentru totdeauna pe orbită, devenind pur și simplu deșeu cosmic. Compania spune că ceva a cauzat defectarea satelitului, iar combustibilul pe care-l avea la bord s-a scurs în cosmos. Acum, fără posibilitatea de a fi manevrat sau de a comunica, satelitul poate fi un pericol pentru celelalte obiecte de pe orbită. Pentru Intelsat, cea mai mare problemă o preprezintă pierderea financiară. Satelitul în cauză a fost construit de către Boeing și se numește Intelsat 29e.

Costurile sale de producție au fost undeva între 400 și 450 de milioane de dolari și ar fi trebuit să opereze minim 15 ani. După doar 3 ani pe orbită, satelitul a fost pierdut pentru totdeauna.

Evident, Intelsat nu va mai face profit cu acest satelit, s-a ales cu o pagubă mai mult decât însemnată, plus că va fi limitată și pe viitor, întrucât avea mai multe proiecte pentru acesta. Acum, satelitul defunct este un pericol și pentru ceilalți sateliți aflați pe orbită, sateliți funcționali care se aflau pe aceeași traiectorie.

Este vorba despre orbita geostaționară, o fâșie deasupra ecuatorului unde sateliții se potrivesc cu rotația spre est a planetei. Este o zonă în care sateliții plutesc mereu, foarte populară pentru sateliții de comunicare și de supraveghere.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here