Naveta InSight a celor de la NASA șade pe suprafața planetei Marte din luna noiembrie a anului trecut. Acum însă, a detectat primul cutremur. Este o premieră pentru toți roboții trimiși pe Planeta Roșie până acum și chiar dacă a fost o zdruncinătură destul de timidă, va ajuta cercetătorii să afle mai multe lucruri despre structura planetei. Acest cutremur demonstrează și faptul că Marte este o planetă activă din punct de vedere seismic iar pe viitor, naveta InSight își va îndrepta atenția spre aceste evenimente.
Lansată în luna mai 2018, naveta InSight are un țel destul de simplu: să stea pe Marte și să pândească aceste cutremure. Pentru a duce la îndeplinire această misiune, naveta este echipată cu seismometre foarte sensibile construite în Franța (CENS). Aceste seismometre sunt așa de sensibile încât trebuie sigilate în vid, altfel ar fi perturbate și de cea mai mică anomalie de pe suprafața planetei.
Sonda InSight a pus un seismometru pe suprafața planetei Marte (poreclit SEIS) pe data de 19 decembrie și de atunci se chinuie să capteze un cutremur. Primul astfel de semnal a venit pe 6 aprilie și a dovedit faptul că există cutremure și pe Marte. Sonda este sigură că semnalul a fost produs de planeta în sine, nu a fost rezultatul unei furtuni sau unei forțe externe care să zdruncine instrumentul.
3 astfel de semnale a detectat sonda până acum, însă primele 2 au fost mult mai slabe față de cel resimțit pe data de 6 aprilie. Cauza acestui cutremur este încă necunoscută, însă captarea lui este o bucurie mare pentru echipa din Franța care a construit seismometrul.