O mica gradina cu legume este sursa alimentatiei sanatoase. Pentru multi dintre cei care locuiesc la casa acest lucru este deja implicit. Cu alte cuvinte, oricat de restrans ar fi pamantul disponibil, oricand cateva legume plantate sunt de dorit. Cu atat mai mult acest plan este unul avantajos, cu cat o astfel de gradina poate deveni sursa unor conserve delicioase, depozite pentru sezonul rece.
Fie in camp sau in gradina, in luna aprilie plantarea este in toi. La capitolul legume exista numeroase optiuni. Plantarea tardiva, chiar si in luna mai, are avantajele sale.
Luna aprilie
Incepand cu mijlocul lunii se poate da startul plantarii pentru:
- Varza, gulie, conopida.
- Cartofi preincoltiti.
- Fasole, castraveti, sfecla rosie.
- Porumb dulce.
- Rosii timpurii si ardei.
Pentru fiecare soi exista desigur anumite reguli. Multi cred ca semintele bune si pamantul udat bine si constant inseamna garantia succesului. Aceste doua aspecte sunt de fapt doar o parte din ce conteaza. Pentru seminte este recomandat un magazin de specialitate precum Nuoricum.ro.
Ulterior achizitiei de material saditor conteaza distanta pastrata, densitatea si irigarea. Daca la cartofi este necesara o distanta de 70 de cm, la radacinoase este recomandat 25 de cm, la sfecla rosie 30 de cm sau la telina 40 de cm. Nu in cele din urma conteaza si care combinatii sunt benefice.
Legumele care pot fi plantate in acelasi spatiu: morcovi si mazare, morcovul si ceapa, ceapa si sfecla, mazare si morcovi, cartofi si fasole, cartofi si mazare. In alte cazuri insa combinatiile sunt nepotrivite, exemple fiind ceapa cu usturoiul, morcovul cu patrunjelul sau mazarea cu fasolea, precum si castravetele alaturi de cartof.
Plantarea in luna mai
In prima parte a lunii mai se poate planta fasolea, castravetii, porumbul dulce, precum si ardei, rosii si vinete. In a doua parte a lunii se vor planta gulii, andive, marar sau varza pentru productia de vara. Cand temperaturile sunt deja lejer la 7-10 grade se poate recurge la plantarea de broccoli.
Rasadurile se vor dezvolta bine daca sunt udate corect si continuu. Pe masura ce cresc, cu roade ce se vad intre 50 si 60 de zile dupa plantare, au nevoie de tratamente corespunzatoare. Diversi paraziti pot afecta planta, de la purici la fluturi si muste. Produse fitosanitare se regasesc de asemenea la Nuoricum.ro.
Pentru cine nu reuseste sa duca la bun sfarsit planul de plantare, in luna mai se poate continua cu soiurile de legume dorite. Rosiile, ardei sau vinete pot fi in continuare plantate.
Aparte de timpul potrivit pentru a planta legumele desigur depinde de interesul fiecaruia. Plantarea soiurilor se face si alternativ, de la an la an, tinand cont de combinatiile care merg. Pe toata durata verii se poate planta, legumele deservind pentru consum si chiar mai mult, pentru conservare de asemenea.
Desi pare destul de usor, plantarea legumelor in mod corect inseamna si reusita unei culturi ce se poate valorifica, daca nu in profit, atunci in consum al legumelor delicioase. Merita informarea adecvata!