Noi, cei trecuți de 25-30 de ani, avem în minte acele autobuze cu burduf, în care ne urcam în copilărie alături de părinți atunci când mergeam pe la cumpărături în oraș. Pot spune cu toată sinceritatea că a călători cu acele autobuze era traumă și aventură, în același timp. Erau atât de vechi și atât de prost întreținute încât aveai impresia, mai ales dacă stăteai dincolo de burduf, în spate, că la următoarea curbă autobuzul se va rupe cu totul de la jumătate.
Jumătatea din față își va continua drumul nestingherit cu doar 2 roți, în timp ce jumătatea din spate în care te aflai tu avea să se ducă drept înainte, să se oprească în primul stâlp de semafor. Desigur, și filmele de acțiune cu Van Dame contribuiau serios la o asemenea imaginație, capabilă să dezvolte în mintea unui copil, un asemenea scenariu.
Țin minte că autobuzele acelea erau atât de vechi încât se vedea afară prin găurile din caroserie, cauzate de rugină. Înăuntru era un miros de fum atât de pregnant încât atunci când te dădeai jos, hainele-ți miroseau toate a fum, trebuia să le dai la spălat. Ce să mai, rămâneai cu sechele după ce te dădeai jos din acele autobuze, amintiri de neuitat.
Astăzi, tehnologia e evoluat fantastic. Acele autobuze au dispărut din peisaj în orașele serioase din România, locul lor fiind luat de autobuze electrice, foarte moderne, care reușesc să aducă avantaje atât pentru călători cât și pentru primăria care le deține și care se folosește de ele în transportul public de persoane. Oricum cred că acele epave au dispărut și din primăriile mai puțin serioase, dacă pe vremea când mă plimbam eu cu ele se dezmembrau pe drum.
Orice primărie poate să caute autobuze de vânzare și să investească în transport public de persoane ecologic, verde, care să aducă economie la bugetul orașului și un aer ceva mai respirabil pentru toți cetățenii urbei. Există fonduri europene pentru cei care nu sunt cu partidul de la guvernare și investiția se poate face fără probleme.
Care sunt cele mai importante avantaje ale unui autobuz electric?
- Aer mai curat pentru locuitori – autobuzele electrice au apărut în prim plan drept o soluție „verde” pentru orașele care aveau o problemă destul de mare cu poluarea, cu nivelul CO2-ului din atmosferă. Vehiculele electrice au emisii zero, întrucât motoarele cu care funcționează acestea nu ard combustibili fosili (benzină/motorină), răspunzători pentru gradul crescut de poluare de pe planetă în acest moment.
- Economie la bugetul primăriei – curentul electric este un tip de „combustibil” mult mai ieftin față de motorină. Să nu uităm că-n ziua de azi, un litru de motorină se apropie (dacă nu a depășit cumva) de 6 lei. Cred că ne putem imagina cu toții cam câtă motorină ard să zicem 100 de autobuze care fac transport public de persoane pentru un oraș, într-o singură zi. Dacă calculăm pentru un oraș precum București ies niște cifre fantastice.
- Confort sporit pentru călători – autobuzele electrice nu produc zgomote la rulaj. Motoarele electrice sunt mult mai silențioase. Asta înseamnă liniște și implicit confort pentru călători. În plus, faptul că sistemul de propulsie este unul „verde” nu înseamnă că lipsesc scaunele confortabile sau aerul condiționat. Discutăm despre niște vehicule aduse în epoca moderă cu tot ce trebuie, astfel încât să fie cât mai competitive.
Întrebarea de bază la care eu deocamdată nu am răspuns, este următoarea: cine și-ar fi imaginat vreodată în urmă cu 20-25 de ani, când mă plimbam eu cu acele autobuze cu burduf născătoare de sechele într-o conștiință puerilă, că astăzi vom avea autobuze electrice? Aceasta este dovada faptului că tehnologia avansează mult mai rapid față de ritmul pe care-l considerăm noi drept unul cunoscut. Voi ce părere aveți? Ați fi crezut vreodată că astăzi vom avea autobuze electrice sau și pentru voi, viitorul a fost unul destul de greu de intuit atât timp cât nu sunteți rude cu Nostradamus?