Home Diverse Intrebari frecvente despre puntile dentare si coroanele dentare

Intrebari frecvente despre puntile dentare si coroanele dentare

1186
0
coroanele dentare

Daca vrei sa stii totul despre coroanele si puntile dentare, ti-am pregatit o lista intrebari frecvente cu privire la punti dentare si coroane!

Ce este o coroana dentara?

Coroanele dentare sunt lucrari dentare (mai precis protetice) care acopera sau invelesc partea vizibila a unui dinte.  Clinica Stomatologica Dr. Grigoriu  recomanda coroanele dentare din mai multe motive: acestea nu numai ca restabilesc dimensiunea si forma normala a dintelui, dar, de asemenea, il si intaresc.

Ce este o punte dentara?

O punte dentara consta din doua sau mai multe coroane combinate, care inlocuiesc sau cuprind spatiul in care au fost pierduti unul sau mai multi dinti. O punte dentara este o lucrare stomatologica fixa.

De ce ar trebui sa inlocuiesc un dinte lipsa cu o punte dentara?

 • Imbunatateste functia de masticare.
 • Impiedica miscarea dintilor ramasi, care poate duce la modificarea muscaturii si la stres extrem plasat pe dinti.
 • Ajuta la mentinerea formei naturale a fetei, sprijinind buzele si obrajii.
 • Nu necesita o investitie foarte mare.

De cate sedinte am nevoie pentru a-mi pune o punte dentara?

Procedura necesara pentru o punte dentara este similara cu cea a unei coroane (doua sedinte), dar de obicei dureaza putin mai mult de vreme ce sunt pregatiti mai multi dinti.

Ce probleme pot aparea cu o punte dentara?

Uneori, muscatura poate deveni incomoda atunci cand mesteci, dar de obicei aceasta poate fi ajustata pentru a se simti mai natural.

De ce am nevoie de o coroana dentara?

 • Protejeaza un dinte slab
 • Leaga parti ale unui dinte crapat
 • Reface un dinte spart sau un dinte uzat
 • Ascunde si sprijina un dinte cu o plomba mare
 • Ascunde un dinte decolorat
 • Ataseaza o punte dentara cand lipseste un dinte
 • Acopera un implant dentar

Ce tipuri de coroane dentare sunt disponibile pe piata?

Coroanele sunt din portelan 100%, portelan cu substructura metalica sau din aur. Constructia depinde adesea de locul in care este restaurat dintele si / sau de muscatura pacientului.

Toate coroanele din portelan sunt o alegere buna pentru dintii din fata, deoarece ofera cea mai buna potrivire a culorii. Desi sunt potrivite pentru persoanele cu alergii la metale, ele nu sunt la fel de puternice ca coroanele de portelan cu structura metalica.

Coroanele de portelan cu structura metalica pot fi potrivite cu culoarea dintilor adiacenti, facandu-le o alegere buna pentru partea din fata si spate a gurii. Portiunea de portelan poate sa se uzeze mai repede decat o coroana metalica.

In zonele in care estetica nu este o preocupare majora (de exemplu, molarii din spate), coroanele metalice sunt o alegere foarte buna. Stomatologii nostri utilizeaza metale nobile (aur sau paladiu) si nu folosesc niciodata metale comune (nichel sau crom). Atunci cand se instaleaza coroane metalice mai putina structura dentara este indepartata si uzura dintilor este minima odata instalata. Coroanele metalice rezista fortelor muscaturii si de mestecare.

De cate sedinte am nevoie pentru a-mi instala o coroana dentara?

Atasarea  unei coroane implica in general doua sedinte. Prima intalnire dentara implica modelarea dintelui, luarea de masuratori si realizarea unei coroane temporare. Aceasta este de obicei cea mai lunga dintre cele doua intalniri. A doua intalnire stomatologica asigura o potrivire adecvata, verifica  muscatura naturala si cimenteaza permanent coroana dintelui. Acesta este de obicei cea mai scurta dintre cele doua intalniri dentare.

Ce durata de viata are o coroana dentara?

Durata de viata a unei coroane depinde de cantitatea de “uzura” pe care o traieste, de modul in care sunt respectate obiceiurile de igiena orala si de obiceiurile alimentare personale. Evita macinarea sau scrasnirea dintilor, mestecarea ghetii, muscatul unghiilor sau deschiderea pachetelor, pentru a te asigura ca coroana ta dentara are o viata cat mai lunga.

Ce alternative exista la coroana dentara?

O legatura dentara este o optiune temporara.

Ce este sigur sa mananc dupa ce mi-am pus o coroana dentara?

Cu o coroana temporara, este important sa stai departe de alimentele foarte lipicios sau crocante. Asta  pentru ca coroana sa nu fie trasa sau rupta sub forta mare. In afara de aceasta, puteti manca la nivelul de confort normal dupa ce efectul anestezicului a disparut. Gingia și dintele pot fi sensibile, asa ca este recomandat sa tineti o dieta cu produse mai moi in primele zile.

Odata ce coroana permanenta a fost cimentata, cel mai bine este sa eviti alimentele lipicioase in primele 24 de ore. Dupa aceea, poti sa mananci, sa bei și sa te speli pe dinti, așa cum ai facut-o inainte.

Mai multe informatii despre punti dentare, coroane dentare, proteze dentare, fatete dentare, incrustatii dentare (inlay si onlay) gasiti pe pagina web http://clinicagrigoriu.ro/servicii/protetica-dentara/

Sursa poza coperta: http://www.dimeofamilydental.com

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here