Home Diverse Ce faci atunci când ți se cere șpagă?

Ce faci atunci când ți se cere șpagă?

570
0
șpagă

Se spune faptul că șpaga-i frate cu românul. Avem din păcate o mentalitate care face imposibilă dispariția corupției din România. S-a întâmplat de multe ori să ni se ceară anumite sume de bani ori anumite servicii din partea funcționarilor publici doar pentru a ne rezolva o problemă pe care ar trebui s-o rezolve ei doar pentru că sunt angajați ai unor instituții, angajați care primesc salariu la final de lună.

Din păcate, așa-i la noi, s-a creat un sistem de șpăgi prin instituțiile publice fără de care nimeni nu-și mai face treaba. Dacă nu dai, nu primești și cu asta basta. Nu este deloc corect dar este și vina cetățenilor de rând, care pentru a rezolva mai rapid anumite probleme, ei au fost cei care au inițiat „oferta” funcționarilor publici.

Este un cerc vicios din care nu mai poți să ieși. Doamne ferește să ai de-a face cu instituții ale statului la care ți se cere dreptul și tu să nu ai, că nu-ți mai rezolvi niciodată problemele. Sunt curios unde se va ajunge cu acest trend al șpăgilor, sper ca în viitor să se mai diminueze. Eu unul dacă o să trec vreodată printr-o experiență asemănătoare, știu ce am de făcut: cumpăr o cameră spion și mă duc să rezolv problema.

Pun totul pe internet apoi. Nu fac plângere la poliție sau la parchet pentru că sunt convins că nu va păți niciodată nimic pe plan local. Probabil face parte din vreun partid politic (așa se dau posturile la stat) și este acoperit. Supunerea oprobriului public este o soluție care funcționează destul de bine în țara în care contează mai mult ca peste tot ce vorbește lumea.

Doar avem și emisiuni TV care fix așa se intitulează „Vorbește Lumea” parcă, nu? Eu unul asta aș face dacă mi s-ar cere șpagă pe la instituțiile statului din partea unor oameni care sunt deja plătiți pentru a rezolva problemele cetățenilor. Sperăm că se vor schimba lucrurile și că vom face cumva să scăpăm de hoție, să o eliminăm din societate pentru că parcă prea s-a înfipt în mentalitatea celor care lucrează la stat.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here