Naveta OSIRIS-REx a celor de la NASA a făcut o nouă descoperire referitoare la asteroidul pe care-l orbitează încă din luna decembrie: roca trimite material în cosmos. asteroidul, numit Bennu, a pierdut material de 11 ori de când naveta este împrejur.
Deocamdată cercetătorii nu știu care sunt motivele pentru care se întâmplă acest fenomen. Descoperirea este doar una dintre surprizele pe care lumea științei le-a trăit de când NASA cercetează acest asteroid.
Lansată în 2016, naveta OSIRIS-REx are drept misiune să ia o mostră de rocă de pe asteroidul Bennu și să se întoarcă acasă pe Terra. Această acțiune va ajuta cercetătorii să înțeleagă mai bine începuturile sistemului nostru solar. Înainte ca această misiune să înceapă, cei care o conduc trebuie să învețe cum să opereze corect naveta și instrumentele de la bord iar acest lucru durează.
Faptul că a trecut foarte mult timp de când OSIRIS-REx orbitează în jurul asteroidului, a adus în prim plan o serie de descoperiri neașteptate. Nu numai că Bennu aruncă particule în cosmos, dar asteroidul este mult mai rugos față de cum credeau cercetătorii inițial.
Astfel, va fi mult mai dificil pentru navetă să ia o mostră de rocă. Oricum, echipa de cercetători care se ocupă de misiune este încrezătoare, estimează că va fi capabilă să ia acele mostre în luna iulie 2020.