Mulți dintre noi am început să renovăm și să modernizăm casele bătrânești „de la țară”, în curtea cărora am petrecut multe vacanțe de vară și de iarnă în copilărie. Prima și cea mai importantă problemă pe care am rezolvat-o acolo a fost apa. O casă din secolul 21 trebuie să aibă apă curentă, la robinet, trebuie să aibă apă la bucătărie, la baie, etc.
Apa la robinet face parte din confortul elementar necesar oamenilor în anul 2019 și cu ajutorul tehnologiei moderne, această problemă a fost soluționată destul de simplu: cu ajutorul unui puț. Există foarte multe companii care în ziua de azi, contra cost bineînțeles, vin, îți sapă în curte un puț, și reușești astfel să ai propria fântână în curte.
Nu mai ești nevoit să iei gălețile și să te duci dimineața la fântână. Se montează o pompă submersibilă și astfel, apa din puț ajunge la robinet. Este „un upgrade” foarte binevenit în special pentru cei care mai au bătrâni pe la țară. Cred că ne putem imagina cu toții faptul că un puț cu pompă submersibilă poate să facă bătrânețea bunicilor mult mai ușoară.
Odată săpat puțul, montată pompa, urmează ani buni de apă curată care vine singură la robinet, însă pot să apară și probleme, cauzate nu doar de întreținerea defectuoasă a ansamblului. În cele ce urmează vom aduce în prim plan câteva sfaturi care vă vor ajuta pe termen mediu și lung să vă bucurați de apă cât mai curată, sfaturi venite de la profesioniștii în foraje euroforaj.ro. Sunt câteva sfaturi destul de logice și de simplu de înțeles de absolut toată lumea.
Apă curată în puț. 2 sfaturi de la profesioniștii în foraje
- Optați întotdeauna pentru pompe submersibile de calitate – o pompă de slabă calitate poate să cauzeze de-a lungul timpului foarte multe probleme. Pornind de la premiza că zgârcitul plătește întotdeauna dublu, ar fi bine ca în momentul în care săpați un puț să cumpărați o pompă submersibilă de foarte bună calitate. O pompă de calitate vă va scăpa pe termen lung nu doar de evenimentele neplăcute ale defectării, însă poate să cauzeze și colmatarea puțului, moment în care va fi necesară operațiunea numită denisipare.
- Efectuați denisipare periodică conform cerințelor executantului – denisiparea reprezintă procedeul prin intermediul căruia particule mici de nisip sunt extrase din stratul de apă și eliminate în afara forajului de apă. Particulele mari de piatră rămân în jurul coloanei filtrante a puțului, formând un filtru natural, permițând o exploatare a apei fără impurități. Acest proces trebuie efectuat periodic, conform specificațiilor executantului puțului și sunt influențate de construcția puțului, adâncimea forată și tubată, diametrul tubulaturii, caracteristicile filtrului și cel mai important: gradul de permeabilitate. În funcție de aceste aspecte, nevoia denisipării poate să apară la intervale de timp mai apropiate sau mai distante.
Este foarte important să înțelegem cele două sfaturi de mai sus și să încercăm pe cât posibil să ținem cont de ele. Nu este recomandată sub nicio formă consumarea apei tulburi, a apei cu nisip sau alte impurități care poate să apară în aceste puțuri. Sănătatea poate fi pusă în pericol destul de serios și nu cred că-și dorește cineva astfel de probleme.
De asemenea, mai trebuie precizat faptul că denisiparea este o operațiune care poate să apară și din pricina vechimii puțului. După lungi exploatări, puțurile încep să cedeze și trebuie oarecum „reparate”, denisiparea fiind operațiunea care rezolvă o parte din problemă și se asigură că la suprafață ajunge doar apa curată, potabilă.
Rămâne la aprecierea voastră dacă veți considera aceste sfaturi utile, însă în contextul în care plănuiți să instalați un puț la țară în această vară, cu siguranță veți fi mai bine informați, mai bine pregătiți.