Home Terorism Gruparea ISIS a fost învinsă definitiv în Irak

Gruparea ISIS a fost învinsă definitiv în Irak

1511
0
ISIS

În Bagdad se simte o atmosferă aparte zilele acestea, din moment ce gruparea teroristă care a făcut legea în zonă mai bine de jumătate de deceniu, a dispărut. Orașul parcă și-a revenit la normal, sau dacă nu și-a revenit, locuitorii săi vor aduce cu timpul această normalitate.

În urmă cu 2 ani și jumătate, ISIS a plonjat cu un camion plin cu explozibil într-o zonă comercială destul de aglomerată în timpul Ramazanului, ucigând sute de oameni. Acum, tineri bine îmbrăcați, cu jeans la modă și jachete funky se bucură de pace pe străzile cu pricina.

Multe dintre punctele de verificare ce blocau traficul cu orele pe străzile din Bagdad au dispărut și ele. Astăzi, străzile din oraș sunt mai libere ca niciodată de forțe de ordine, iar penele de energie electrică nu mai sunt chiar așa de grave cum erau în vremea dominației ISIS.

În târgul de carte din Bagdad, zeci de edituri din întreaga regiune și-au expus cărțile, de la istorie la literatură. Evenimentul de anul acesta a fost numit după nuvelistul Alaa Mashzoub, care a devenit cunoscut în vremurile în care vorbea ținea predici împotriva sectariansimului.

În momentul deschiderii târgului, președintele irakian Barham Salih a ținut un discurs despre provocările terorismului, despre importanța libertăților fundamentale în gândire și vorbire. „Atunci când discutăm despre politică, terorismul este cea mai importantă problemă. Viața politică irakiană se află în plină transformare iar țelul suprem trebuie să fie victoria împotriva violenței și terorismului. Viitoarele reforme și acțiuni trebuie să asigure acest lucru” spune Salih.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here