Home International Proteina de calamar ne poate rezolva problema plasticului din oceane?

Proteina de calamar ne poate rezolva problema plasticului din oceane?

2292
0

Peste 8 milioane de tone de plastic ajunge în oceanele Terrei anual, ucigând viața marină și tot ce înseamnă ecosisteme. Din fericire, tot în viața marină s-ar putea să existe cheia care să rezolve această problemă.

Proteina găsită în calamar poate fi folosită pentru a crea alternative pentru materialul plastic, potrivit unui raport publicat în Frontiers in Chemistry, joia trecută.

Calamarul își prinde prada folosind ventuzele de pe tentacule. Aceste ventuze sunt echipate cu niște dinți ascuțiți care țin hrana pe loc.

Acești dinți sunt făcuți dintr-o proteină care este asemănătoare mătasei, iar în ultimii ani a devenit subiect de cercetare științifică.

Melik Demirel de la Universitatea Pennsylvania este autorul noului raport prin intermediul căruia a extins cercetările asupra materialelor ce pot fi construite din această proteină.

Aceasta spune că alături de echipa sa, au produs prototipuri de fibre dar și obiecte 3D. Este vorba despre proteine SRT – squid ring teeth. Demirel spune că aceste materiale naturale sunt biodegradabile și ar putea să fie o alternativă excelentă la plastic.

Proteinele SRT pot fi produse în laborator folosind bacterii modificate genetic, lucru ce aduce și mai aproape de realitate această posibilitate de a fi folosită pentru înlocuirea plasticului.

Nu vor fi necesari calamari pentru a putea face rost de proteină. Potrivit cercetătorilor, proteina SRT are proprietăți remarcabile.

Materialele construite din ea sunt elastice, flexibile și destul de rezistente. Acestea au de asemenea proprietăți termice, conduc electricitatea și au capacitate de regenerare.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here