T-REX nu a fost dintotdeauna „regele dinozaurilor”. Înainte să devină prădători de temut, aceștia aveau o dimensiune mult mai mică, iar o nouă fosilă descoperită recent are să aducă lumină între cele două extreme. Este vorba despre o fosilă de dinozaur descoperită în Utah, într-o deltă în care s-a „odihnit” timp de 96 de milioane de ani. Ea datează așadar din Cretacic și aparține unei specii numită Moros intrepidus. Acești dinozauri au trăit la finalul regnului allosaurs, în vârful lanțului trofic, înainte de apariția tiranozaurului rex. Aceștia sunt așadar cei mai vechi dinozauri din America de Nord.
Fosile de dimensiuni medii de T-REX au fost găsite în perioada Jurassic, în urmă cu 150 de milioane de ani. Apoi, acum 81 de milioane de ani în timpul Cretacicului, tiranozaurul a crescut, s-a transformat într-un prădător gigant și a înlocuit allosaurus în vârful lanțului trofic. Dar ce s-a întâmplat între timp? Sunt 70 de milioane de ani despre care nimeni nu știa nimic până acum. Ei bine, Moros rîspunde la această întrebare și ajută la construirea unei imagini de ansamblu în ceea ce privește „domnia” T-REX în America de Nord.
Moros nu sunt altceva decât rudele mai micuțe, mai timpurii ale Tyrannosaurus rex. Sunt un T-REZ în miniatură mai bine zis. „Cu o forță letală în fălci, cu care puteau zdrobi cu ușurință orice tip de os, cu vedere stereoscopică și cu un ritm de creștere foarte bun, dinozaurii giganți au dominat 15 milioane de ani până la extincția din Cretacic” spune Lindsay Zanno, autoare a studiului și paleontolog la Universitatea de Stat din Carolina. Dinozaurii Moros aveau maxim 1-1.2 metri înălțime și nu trăiau mai mult de 7 ani.