Home Diverse Timișoara devine noul București din punct de vedere imobiliar

Timișoara devine noul București din punct de vedere imobiliar

677
0
Timișoara

Tot mai multe companii, românești dar și străine deschid sedii prin Timișoara și treaba asta nu se întâmplă de ieri de azi, se întâmplă de vreo 30 de ani. Timișoara devine noul București din punct de vedere imobiliar și există câteva explicații destul de logice care stau la baza acestui fapt.

În primul rând, dacă o companie străină deschide birou la București, până să iasă din țară, la câte autostrăzi avem noi, trece o zi întreagă. De la Timișoara, lucrurile sunt mult mai simple. Dacă discutăm despre transport și logistică, la fel, un sediu în centrul sau dincolo de centrul țării aduce după sine întârzieri, costuri mai mari și în general nimic pozitiv. Să deschizi un birou la București doar pentru că este capitala României, clar nu merită. Cred că nici dacă ar exista o infrastructură demnă de secolul 21 pentru o țară care se consideră membră a Uniunii Europene, din pricina distanței, tot nu ar merita. Să nu uităm nici faptul că România este o țară oarecum tampon pentru Europa de Est, iar ce trece de granița sudică nu prea mai reprezintă interes pentru nimeni. O apropiere de această graniță nu se justifică.

În al doilea rând, prețurile pentru birouri de închiriat în Timișoara sunt mult mai mici decât în București. Am spus de multe ori și probabil voi spune în continuare faptul că Bucureștiul nu este ceea ce pare, și nu a fost niciodată. Este într-adevăr cel mai dezvoltat oraș din punct de vedere economic, dar atunci când vine vorba despre prețurile la imobiliare, inclusiv închiriere, nu este rentabil. Prețurile efectiv nu se justifică pentru că sunt la fel de mari precum cele din țările Vestice iar realitatea este că România este țările codașe din UE la capitolul nivel de trai. Cum poate cineva să justifice prețuri ca-n Franța de exemplu la imobiliare, sau chiar mai mari pe alocuri, din moment ce nivelul de trai din București este de 5 ori mai scăzut față de cel din Paris? Nimeni nu înțelege exact ce s-a întâmplat cu prețurile pentru imobiliare în București.

Voi dacă ați avea o companie în care oraș ați deschide birouri? În Timișoara, locul sfânt din care a pornit vântul schimbării în urmă cu 30 de ani sau în București?

 

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here