Home Diverse Evaluarea imobilelor – un pas crucial pentru obținerea unui credit ipotecar

Evaluarea imobilelor – un pas crucial pentru obținerea unui credit ipotecar

701
0
credit ipotecar

Persoanele fizice care doresc împrumuturi ipotecare sunt nevoite să apeleze la evaluatori pentru ca băncile să aibă suficientă încredere și să le acorde astfel sumele dorite. Evaluarea se face evident de către un evaluator credit ipotecar agreat de banca la care se depune dosarul de credit și este o procedură specifică persoanelor fizice. Persoanele juridice actualizează anual valoarea garanțiilor în conformitate cu prevederile din acordul Basel II. Imobilelor evaluate în cadrul acestei proceduri li se acordă valoarea reală de piață așa cum este definită de standardele de evaluare a bunurilor ANEVAR – Ediția 2018. Evaluările pentru garantarea împrumutului nu sunt altceva decât o punte de legătură între client și bancă, prin intermediul cărora se ajunge la valoarea reală a imobilelor ce doresc să fie puse ca gaj.

În momentul în care se dorește un credit de la Unicredit Bank, Credit Agricole Bank, Piraeus Bank sau Banca Intesa SanPaolo, trebuie să știți că există niște evaluatori agreați. Ce înseamnă acest lucru mai exact? Băncile au fost mulțumite de colaborările cu anumiți evaluatori și îi preferă pe ei atunci când un client vine și dorește un credit ipotecar. Nu este nimic greșit, nu este nimic suspect, nu este nicio păcăleală. Desigur, dacă doriți un credit ipotecar la o anumită bancă și doriți un anume evaluator pentru garantarea împrumutului, puteți să aduceți în vizor băncii această situație. Fiecare bancă se bazează pe acești evaluatori să fie corecți și să evalueze cât mai aproape de prețul pieței imobilele cu pricina, astfel încât să nu apară afacerile păguboase pentru bancă. Așa este peste tot în lumea civilizată, se merge pe încredere și pe bun simț.

Evaluarea imobilelor pentru care se dorește un credit ipotecar este obligatorie și în cazul programului guvernamental Prima Casă, cu anumite excepții atent stipulate în lege. Deși Prima Casă pare să fie un program destul de popular, din pricina birocrației și a timpului destul de îndelungat de așteptare până la îndeplinirea completă a formalităților, tot mai mulți români par să se îndrepte către produsele bancare clasice, cu toate că pentru acestea dobânzile sunt mai mari. Procedura de evaluare în sine nu este o problemă, însă cu siguranță se adaugă altor zeci de task-uri pe care trebuie să le duci la îndeplinire pentru a beneficia de acest program.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here