Home Tehnologie Acest super cluster de galaxii ne oferă informații despre trecutul Universului

Acest super cluster de galaxii ne oferă informații despre trecutul Universului

745
0
galaxii

O echipă internațională de astronauți a anunțat descoperirea unei structuri imense, formată la începuturile Universului. Structura este un super cluster de galaxii, care se formează atunci când multe galaxii sunt legate între ele de gravitație.

Conceptual vorbind, vă puteți imagina așa ceva dacă priviți un roi de albine, dar la scară cosmică evident, ținând cont de faptul că o galaxie poate fi formată din sute de miliarde de stele.

Super clusterul este atât vechi cât și foarte mare ca dimensiune, ceea ce e destul de ciudat. Se numește Hyperion și are o masă egală cu 5000 de galaxii precum Calea Lactee.

Și nu doar ca masă este imens acest cluster, ci și ca dimensiune. Lățimea este de 200 de milioane de ani lumină iar lungimea este de 500 de milioane de ani lumină.

Ca să vă faceți o idee despre dimensiune, galaxia noastră Calea Lactee are în componență 200 de miliarde de stele și un diametru de doar 100.000 de ani lumină.

Ca și vechime, acest cluster Hyperion este cu doar 2 miliarde de ani mai tânăr decât Universul, care are 14 miliarde de ani vechime.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here