La aproximativ 320 de milioane de mile de Terra, o navetă japoneză a adunat o mostră de praf de pe suprafața unui asteroid – a doua oară în istoria umanității când s-a reușit așa ceva. Mostra prețioasă urmează să ajungă înapoi pe Terra și să fie analizată de către cercetători. Ar putea ieși la iveală detalii interesante despre componența chimică a acele roci și dacă este vorba despre un asteroid care datează din etapele incipiente ale formării sistemului nostru solar.
Naveta cosmică în cauză se numește Hayabusa 2 și este operată de către JAXA – Japan Aerospace Exploration Agency. Este succesoara misiunii Hayabusa care s-a întors cu mostră de praf de pe un asteroid în anul 2010. Lansată în cosmos în 2014, Hayabusa 2 a călătorit prin spațiu trei ani și jumătate până să ajungă la asteroidul Ryugu, în iunie 2018. De atunci, Hayabusa 2 dă târcoale rocii, analizându-i suprafața și exersând recoltarea de mostră care a avut loc astăzi.
Noaptea trecută, naveta a pornit motoarele și a inițializat coborârea lentă spre suprafața asteroidului. Nu a aterizat, a lansat un fel de cârlig cu care a prelevat mostre de praf. De îndată ce s-a întâmplat acest lucru, din capul cârligului a fost lansat un fel de proiectil care a strîpuns asteroidul, creând în jur mai multe fragmente. Dacă totul a decurs conform planului, unele dintre aceste fragmente au ajuns și într-o cameră special aflată la bordul navetei.
Acum, naveta Hayabusa 2 va ține materialul captat până când se va întoarce acasă. Aceste fragmente ne vor ajuta să înțelegem ce s-a întâmplat cu Universul, cu sistemul nostru solar în urmă cu miliarde de ani. Cercetătorii japonezi se așteaptă ca naveta să aducă înapoi între 10 și 100 de miligrame de praf pentru studiu.