Home Diverse Panourile fotovoltaice – soluția viitorului pentru alimentarea cu energie electrică

Panourile fotovoltaice – soluția viitorului pentru alimentarea cu energie electrică

719
0
Panourile fotovoltaice

Momentan, la nivel mondial energia electrică se produce prin intermediul arderii combustibililor fosili ori prin intermediul atomo centralelor, entități destul de convenabile din punct de vedere economic dar cu risc uriaș pentru factorul uman. O alternativă ar fi energia regenerabilă, obținută prin intermediul vântului (eoliene), apei (hidrocentrale) sau soarelui (centrale fotovoltaice). Din păcate, în acest moment tehnologia energiilor regenerabile este destul de primitivă, de exemplu investiția într-un parc de eoliene este foarte mare iar energia electrică generată destul de puțină și obținută într-un ritm deloc constant, depinzând de elemente naturale. Dacă mai punem la socoteală fenomenele meteo extreme cauzate de schimbările climatice, cu vânturi foarte puternice, din start nimeni nu prea mai investește în eoliene.

Panourile fotovoltaice pe altă parte sunt oarecum mai stabile, iar întrebuințarea lor este mult mai vastă. Aceasta au dimensiuni destul de mici și reușesc să aducă energia electrică necesare unui confort normal oriunde pe suprafața globului atât timp cât există soare care să bată în ele. Există panouri solare fotovoltaice de capacitate mică ce pot fi folosite pentru iluminat pe timp de noapte atât timp cât sunt cuplate la baterii, la garduri electrice pentru cei care au ferme în administrare, pentru a aduce confort în zone izolate în care nu se justifică aducerea unui generator. Panourile solare fotovoltaice sunt viitorul, sunt cea mai dezvoltată metodă de producere a energiei regenerabile și are cel mai mare potențial pe viitor. Prețurile pentru utilizatorii casnici nu sunt deloc mari iar în următorii ani, pe măsură ce tehnologia fotovoltaică se va dezvolta, vom avea panouri din ce în ce mai ieftine, baterii solare de capacitate și mai mare Să nu uităm că aceasta este tehnologia care în acest moment propulsează roboți precum Curiosity pe Planeta Roșie.

Probabil peste vreo 15-20 de ani, altfel vor sta lucrurile în acest sector al energiilor regenerabile, e posibil să vedem schimbări pozitive drastice mult mai rapid, schimbări alimentate de gradul tot mai mare de poluare existent în orașele noastre. Există semnale clare că energiile regenerabile sunt viitorul și prin prisma măsurilor luate în urma Tratatului Climatic de la Paris COP 21, tratat în urma căruia soarta combustibililor fosili a cam fost pecetluită în viitorul îndepărtat.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here