Home Lifestyle Cum să învingi oboseala cauzată de diferența de fus orar

Cum să învingi oboseala cauzată de diferența de fus orar

736
0

Cei care călătoresc des pe distanțe lungi se pot transforma în oamenii care nu dorm niciodată, și asta din cauza diferențelor de fus orar. Oboseala se adună treptat și după cum știm, este destul de dificil de alungat. Dacă ne confruntăm cu o asemenea situație cel mai bine ar fi să încercăm pe cât posibil să fim preventivi. Există câteva sfaturi în acest sens pe care le vom prezenta imediat.

Cum să învingi oboseala cauzată de diferența de fus orar

  1. Fă-ți planul din timp – adică schimbă-ți un pic programul înainte de plecare astfel încât organismul să nu fie lovit așa dintr-o dată. Mergi la culcare mai devreme.
  2. Setează-ți fusul orar – pentru călătorii de scurtă durată, încearcă să îți menții programul de somn de acasă. Pentru călătorii mai lungi de 3 zile setează-ți ceasurile după fusul orar de destinație.
  3. Caută soarele – călătoritul este epuizant din multe motive. Cea mai bună metodă prin care te poți reseta este să ajungi la destinație când este ora de mers la culcare. Adică încearcă să ajungi în jur de orele 22. Apoi, odată ce te trezești, încearcă să cauți soarele. Expunerea la lumină îți va regla ceasul biologic.
  4. Fă mișcare – începe-ți dimineața cu un jogging de senzație. Așa vei păcăli organismul care până se adaptează, poate să creadă că este miezul nopții deși este dimineață.
  5. Evită băuturile – în special cafeaua, ceaiul, sucurile. Cel puțin până îți obișnuiești organismul cu noul fus orar. Aici multă lume face greșeală. Cafeaua e bună dar te poate da peste cap și mai mult, te poate menține treaz mult peste normal. Despre alcool aș spune același lucru. Deși multă lume ar spune că face bine, că te ajută să adormi, în același timp alcoolul te deshidratează, iar deshidratarea face adaptarea la noul fus orar și mai dificilă.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here