Facebook a oferit marilor companii (inclusiv Microsoft și Amazon) mai multe date personale ale utilizatorilor decât a recunoscut inițial, se arată într-un raport nou publicat în The New York Times.
Marțea trecută, The Times a obținut câteva documente de la un intern Facebook ce scoteau în evidență cum urmau să fie împărțite datele personale ale utilizatorilor cu peste 150 de companii. Această „afacere” a ajutat Facebook să facă rost de mai mulți utilizatori în timp ce partenerii companiei condusă de Mark Zuckerberg obțineau informații importante după care puteau să-și modeleze produsele. Multe dintre aceste „afaceri – parteneriate” s-au încheiat cu mult timp în urmă, însă sunt detalii importante care ne ajută să înțelegem mai bine cu ce se ocupă cei de la Facebook mai exact.
Amazon a făcut rost de numele utilizatorilor și de adresele lor prin intermediul prietenilor de re rețeaua socială Facebook iar Microsoft a primit acces prin motorul de căutare Bing la numele tuturor prietenilor pe care utilizatorii Facebook îi aveau, totul fără niciun fel de aprobare. Serviciile de streaming precum Netflix sau Spotify puteau chiar să citească mesajele private ale utilizatorilor Facebook.
În ciuda asigurărilor pe care Mark le-a dat oamenilor că sunt în deplin control asupra datelor personale și că nimeni altcineva nu are acces la ele, documentele interne aduse în prim plan de The Times indică faptul că Facebook încă mai colectează și vinde mai departe datele utilizatorilor. Parteneriatele cu Apple și Amazon este încă în desfășurare. Aceste informații sunt aduse în prim plan în vremuri nu tocmai potrivite pentru cei de la Facebook, întrucât cea mai mare rețea de socializare din lume încă nu a trecut peste ultimul scandal, culmea, apărut tot din cauza modului în care Facebook protejează datele cu caracter personal ale utilizatorilor.