Home Diverse Depasirea experientelor traumatizante din copilarie

Depasirea experientelor traumatizante din copilarie

787
0

Copilaria joaca un rol esential in dezvoltarea unei persoane. Emotiile traite si resimtite in aceasta etapa, fie cele pozitive sau negative influenteaza in mod considerabil viata viitorului adult. Ranile nevindecate si suferintele ingropate pot constitui reale piedici in calea atingerii potentialului nostru pentru ca in interiorul nostru va ramane mereu un copil vulnerabil si neincrezator.

Experientele traumatizante nu se refera la micile pedepse pe care cu totii le-am primit de la parintii nostri sau pierderea unui examen, ci la intamplari cu adevarat grave si repetate care au avut un impact deosebit asupra psihicului nostru. Printre acestea se enumera: violenta fizica si verbala, abuzurile sexuale sau cele emotionale, parinti dependenti de alcool sau suferinzi de anumite boli psihice, parinti detinuti, moartea unui parinte sau neglijenta emotionala.

Traumele copilariei sunt considerate de catre multi medici ca fiind una din cele mai mari amenintari nerezolvate a sanatatii publice cu care se confrunta populatia in prezent.

Cum putem vindeca suferintele din copilarie?

Vindecarea unei suferinte ce a avut loc cu mult timp inainte implica, inainte de toate puterea de a ne da acces la propria istorie de viata pentru a scoate la lumina eventualele traume. Odata cu identificarea sursei ce sta la baza suferintei, putem privi si analiza fiecare situatie prin perspectiva adultului de astazi, deblocand si exteriorizand durerea. Astfel, vom renunta la a mai fugi de sine si de propriile sentimente care nu ne dadeau voie sa ne eliberam de culpabilitatea si tiparele disfunctionale ce ne-au tinut captivi pana acum. Prin depasirea traumei, vom inceta a ne mai simti raniti si controlati de emotiile negative.

Acceptarea trecutului si intelegerea acestuia constituie o provocare extrem de grea care nu poate fi realizata cu succes de catre oricine. Aici intervine nevoia de a cauta un psiholog bun Bucuresti, care cu ajutorul unei terapii de specialitate poate lupta cu instalarea unei afectiuni psihice cauzate de acest trecut.

Nu este un motiv de rusine sau de teama sa ne orientam catre cabinetul psihoterapeutului, ci sa ne mandrim cu faptul ca putem apela la un ajutor calificat. O vizita la psiholog va preveni posibilitatea de a vizita ulterior un psihiatru. Inseamna ca ne confruntam cu o situatie ca oricare alta si avem capacitatea de a accepta nevoia de ajutor pentru a gasi cea mai corecta solutie prin care o depasim.

Cat de complicata este revenirea atunci cand familia toxica a actionat asupra noastra pana la maturitate?

Ruperea de o familie toxica nu este un proces foarte usor datorita faptului ca ne provoaca mai multe suferinte decat beneficii, familia constituind singurul model rational pe care il stim si in baza caruia reusim sa functionam.

Neavand un alt termen de comparatie, devine dificil sa ne dam un pas in spate si sa reusim sa privim obiectiv imaginea reala, remarcand comportamentele disfunctionale si efectele lor asupra noastra. Insa la momentul in care devenim constienti de cercul vicios in care ne situam, ne deschidem si catre schimbare. Datorita faptului ca schimbarea implica un proces de reconstructie personal se recomanda ca in asemenea situatii sa apelezi la ajutorul specializat al psihoterapeutului.

Acesta te indruma si te sustine in identificarea si restructurarea tiparelor disfunctionale mostenite din familie in a ne descoperi pe noi insine si in a cladi relatii sanatoase cu persoanele din jur.

Indiferent cat de mult ar fi trecut de la aceste experiente, niciodata nu va fi prea tarziu pentru a fi dispusi sa facem o schimbare. Lasand la o parte influentele din trecut si emotiile negative, putem deveni oameni mai buni cu o gandire optimista care sa ne stimuleze potentialul nostru real.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here