Home Diverse Motoarele electrice si clasificarea acestora dupa criterii diverse

Motoarele electrice si clasificarea acestora dupa criterii diverse

1313
0
Motoarele electrice

Cele mai multe motoare elecrice au la baza functionarii lor forte electromagnetice. Acestea isi exercita actiunea asupra conducatorului ce este traversat de curent electric in camp magnetic. Desigur ca asta ar fi o prima categorie a motoarelor. Mai sunt si cele piezoelectrice si cele electrostatice, respectiv care au fost construite pe baza fortei Coulumb.

Dupa cum se stie, aceste dispozitive sunt alcatuite din rotor si stator, fiecare in parte avand un rol bine determinat. Rotorul se refera la partea mobila a motorului, iar statorul la cea fixa, respectiv exterioara (borne de alimentare, carcasa, infasurare statorica, armatura feromagnetica).

Intre cele doua componente se regaseste interfierul, indicator de baza in ceea ce priveste performante pe care o ofera motorul.

Clasificarea motoarelor electrice

Motoarele electrice se pot clasifica in numeroase categorii, in functie de caracteristicile de interes ale acestora. Acestea se deosebesc prin dimensiuni, prin putere, caracteristici distincte si diverse particularitati. Trebuie sa stii, atunci cand cauti motoarele electrice monofazate spre exemplu, din ce categorie fac parte, la ce cerinte trebuie sa raspunda.

In general exista doua mari clase de motoare – cele de curent continuu si curent alternativ  (dupa tipul curentului electric), precum si cele monofazate sau polifazate – dupa numarul fazelor curentului.

Mai departe, motoarele in curent continuu, dupa modul de conectare al infasurarii de excitatie, sunt de 4 tipuri: cu excitatie serie, derivatie, mixta si separata. De asemenea intalnim motoare de curent alternativ si motoare asincrone.

Despre ultimul tip de motoare mentionat, acestea se gasesc in dotarea masinilor electrice asincrone, fiind de altfel dintre modelele cel mai frecvent utilizate acolo unde actionarile prevad masini de curent alternativ. Este destul de dificila prezentarea unei definii exacte a masinii electrice asincrone, insa nu ne vom opri asupra acestui aspect. Pe scurt, motoarele asincrone se utilizeaza acolo unde este necesara o turatie invariabila fata de sarcina – la ventilatoare, ascensoare, unelte, etc.

Mai departe, referitor la categoria motoarelor de curent continuu, acestea prezinta bobine polare concentrate si are poli magnetici pe stator – ambele creand camp magnetic de excitatie. Sensul curentului este schimbat prin colectorul de pe axul motorului, prin infasurarea rotorica. Functionarea se realizeaza cand asupra rotorului este exercitata permanent o forta de excitatie prin campul magnetic.

Motoarele de curent continuu se clasifica la randul lor in motoare cu excitatie independenta, paralela, serie sau mixta.

Acolo unde actionarile electrice au puteri medii sau mici, respectiv unde actionarile nu au nevoie de un camp magnetic variabil, se vor utiliza magneti permanenti pentru a inlocui infasurarile statorice.

Referitor la turatia motorului, aceasta prezinta proportionalitate cu tensiunea ce se aplica infasurarii retorice si este invers proportionalacu campul magnetic de excitatie. Se va regla aceasta prin intermediul tensiunii aplicata la motor care variaza pana atinge o valoare nominala. In cazul turatiilor mari se va slabi campul de excitatie. Sunt amandoua metode care vizeaza tensiunea variabila. Aceasta poate fi obtinuta cu ajutorul unui generator de curent continuu. Se are in vedere inserierea de rezistoare in circuit, respectiv se apeleaza la electronica cu putere.

Domeniul motoarelor electrice este in orice caz unul complex. Ideal pentru a face alegerea potrivita in acest sens este a solicita ajutorul unor experti. Specialistii Bmes.ro sunt la dispozitia publicului interesat cu solutii vaste.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here