Home International Google Doodle – tribut pentru asistenta medicală Edith Cavell, eroină a WWI

Google Doodle – tribut pentru asistenta medicală Edith Cavell, eroină a WWI

687
0
Edith Cavell

O asistentă medicală britanică ce și-a riscat și și-a pierdut viața pentru a ajuta soldații englezi și francezi  să scape din Belgia ocupată de nemți în timpul Primului Război Mondial,  este comemorată astăzi prin Google Doodle. Edith Cavell s-a născut pe data de 4 decembrie 1865 în Norfolk, estul Angliei și a devenit asistentă medicală la vârsta de 30 de ani, după ce a fost nevoită să aibă grijă de tatăl el bolnav.

circa 1905: British nurse Edith Louisa Cavell (1865-1915). (Photo by Topical Press Agency/Getty Images)

A urmat o perioadă de instruite la spitalul Royal din Londra  cu Matron Eva Lückes, o prietenă a lui Florence Nightingale apoi a început munca în câteva spitale engleze înainte să se mute definitiv în Belgia. În cadrul Institutului Berkendael  din Bruselles, aceasta a devenit pionier al asistenței medicale moderne. Cavell nu a fost niciodată căsătorită și în 1914 când a început războiul, mergea în vizită la familia sa. Aceasta s-a întors de urgență la Bruselles pentru a trata răniții din acea zonă, indiferent de tabăra din care făceau parte. A devenit implicată într-o grupare care adăpostea răniți englezi și francezi și a ajutat peste 200 de bărbați să scape din ocupata Belgie.

În august 1915 a fost prinsă, arestată și acuzată de trădare. Ea a mărturisit în fața unui tribunal german tot ceea ce făcuse și a fost executată pe data de 12 octombrie 1915. La doi ani după moartea sa, Fondul Național pentru Asistente Medicale a fost pus pe picioare pentru a duce mai departe ideea ei. Mai târziu, instituția a devenit Cavell Nurses’ Trust.

Deși acest Doodle nu este vizibil în România, acesta este prezent astăzi în multe alte țări importante precum Anglia, Islanda, Peru, Australia, Argentina, etc.

Previous articleDistincția „Clădirea Anului” a fost oferită unui complex rezidențial inovativ din Singapore
Next articleCum își poate imagina cineva că iese pe plus de la păcănele?
Mă numesc Alex Ciocan și scriu pe bloguri de ani de zile. Dețin bloguri pe aproape toate nișele dar cele tech mă pasionează cel mai mult. Puteți citi mai multe lucruri personale pe blogul meu alexciocan.ro sau amiralul.info.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here