Home International Google Doodle – tribut pentru asistenta medicală Edith Cavell, eroină a WWI

Google Doodle – tribut pentru asistenta medicală Edith Cavell, eroină a WWI

854
0
Edith Cavell

O asistentă medicală britanică ce și-a riscat și și-a pierdut viața pentru a ajuta soldații englezi și francezi  să scape din Belgia ocupată de nemți în timpul Primului Război Mondial,  este comemorată astăzi prin Google Doodle. Edith Cavell s-a născut pe data de 4 decembrie 1865 în Norfolk, estul Angliei și a devenit asistentă medicală la vârsta de 30 de ani, după ce a fost nevoită să aibă grijă de tatăl el bolnav.

circa 1905: British nurse Edith Louisa Cavell (1865-1915). (Photo by Topical Press Agency/Getty Images)

A urmat o perioadă de instruite la spitalul Royal din Londra  cu Matron Eva Lückes, o prietenă a lui Florence Nightingale apoi a început munca în câteva spitale engleze înainte să se mute definitiv în Belgia. În cadrul Institutului Berkendael  din Bruselles, aceasta a devenit pionier al asistenței medicale moderne. Cavell nu a fost niciodată căsătorită și în 1914 când a început războiul, mergea în vizită la familia sa. Aceasta s-a întors de urgență la Bruselles pentru a trata răniții din acea zonă, indiferent de tabăra din care făceau parte. A devenit implicată într-o grupare care adăpostea răniți englezi și francezi și a ajutat peste 200 de bărbați să scape din ocupata Belgie.

În august 1915 a fost prinsă, arestată și acuzată de trădare. Ea a mărturisit în fața unui tribunal german tot ceea ce făcuse și a fost executată pe data de 12 octombrie 1915. La doi ani după moartea sa, Fondul Național pentru Asistente Medicale a fost pus pe picioare pentru a duce mai departe ideea ei. Mai târziu, instituția a devenit Cavell Nurses’ Trust.

Deși acest Doodle nu este vizibil în România, acesta este prezent astăzi în multe alte țări importante precum Anglia, Islanda, Peru, Australia, Argentina, etc.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here