S-au întâmplat foarte multe lucruri săptămâna trecută legat de cosmos și tehnologie. Am făcut o mică recenzie cu cele mai importante vești din cest domeniu și le vom discuta în detaliu în cele ce urmează.
Misiunile NASA care au rămas fără combustibil
- misiunea DAWN care a făcut istorie în ultimii 11 ani și care avea ca scop cercetarea corpurilor de mari dimensiuni din centura de asteroizi
- misiunea Kepler Space Telescope care a descoperit mii de exoplanete.
De asemenea, misiunea Parker Solar Probe a stabilit un nou record în ceea ce privește apropierea unui obiect față de soare.
Telescopul Hubble și-a revenit, acesta a fost reparat iar acum operează din nou la standarde optime. Un giroscop cedase iar telescopul nu mai putea să fixeze anumite ținte. Chandra X-ray Observatory a avut probleme similare și a fost repus în funcțiune printr-o soluție similară. Apropo de Hubble, o imagine transmisă către NASA a surprins o umbră imensă de liliac la 1300 de ani lumină, într-o pepinieră stelară numită Serpens Nebula. Este vorba despre o stea asemănătoare Soarelui, pe nume HBC 672 care este înconjurată deșeuri cosmice precum praf sau roci de mari dimensiuni. Locația seamănă cu a noastră acum 2 milioane de ani.
Din păcate, veștile bune în ceea ce privește robotul Opportunity întârzie să apară. Cei de la NASA au confirmat pentru CNN faptul că acesta încă nu a fost trezit la viață după furtuna de nisip din luna mai.
Una dintre cele mai interesante vești apărute în peisaj se leagă de o observație a unei găuri negre situată în centrul galaxiei noastre. Se pot observa gazele cum orbitează în jurul acestui element, circular, cu o viteză de 30% din viteza luminii.