Home Diverse Implicatiile psihologice ale divortului

Implicatiile psihologice ale divortului

730
0
divort

Conform mai multor studii, reiese ca divortul ocupa locul al doilea in topul celor mai solicitante evenimente pe care le antreneaza o persoana de-a lungul vietii sale. Cu toate schimbarile pe care le sufera societatea de astazi, divortul inca ramane un fapt inedit, considerat drept o ruptura nefireasca, ceea ce ingreuneaza mai mult sarcina persoanei care il traieste. In acest context, iau nastere si diverse comportamente reactive fata de constrangerile si presiunile sociale, iar multe casatorii sunt incheiate in graba, ca forma de revolta pe care persoana o simte fata de normele si expectantele celor din jur, de a se conforma acestora.

Durata de viata a unei relatii intre doi oameni nu poate fi dictata sau fixata prin ancore legale sau religioase. Ea se stabileste intre doua suflete, doua minti care isi exprima sensul prin sentimentele ce si le poarta si dorinta realizarii unui viitor comun. Insa limitele exterioare devin, de multe ori, singurul sens dovedit prin existenta unui certificat de casatorie si a unui trecut care a devenit inexistent, in detrimentul unui prezent care se cere a fi trait conform unor norme sociale.

Etapa in care, cel putin unul dintre parteneri nu se mai regaseste in casnicie si incepe sa se indeparteze usor, involuntar este si primul moment in care se puncteaza gandul la un posibil divort. Initial, acesta nu este acceptat in interiorul persoanei, distantarea putand sa se produca de-a lungul unui an sau chiar mai multi. Numarul conflictelor devine tot mai mare, respingerea partenerului tot mai frecventa, iar incercarile de reconciliere tot mai rare, ajungandu-se la comportamente de manipulare ce induc sentimente de vinovatie in cealalta parte.

Inevitabil, toate acestea determina producerea divortului, iar atunci cand acesta intervine dupa o relatie de mai multi ani, sentimentul se poate compara cu o pierdere a identitatii. In acest timp, sunt necesare ajustari emotionale care sa te ajute sa recastigi sentimentul de putere si control asupra propriei vieti, sa poti realiza un proiect pentru viitor si sa redescoperi resurse si abilitati de a merge inainte.

Cum te poate ajuta un terapeut pe acest plan?

Prezenta unui psiholog este esentiala in aceasta situatie pentru ca iti poate fi alaturi in gestionarea emotiilor si in contextul vietii tale care se modifica odata cu divortul. Iti poate oferi o cale de acces mai simpla catre aflarea resurselor reale si planurilor mai potrivite pentru  viitor.

Acest lucru se intampla datorita faptului ca ajutorul terapeutic consta in analizarea sirului de evenimente care au dus la despartire, vindecarea acestora si reorientarea catre scopurile personale. In momentul in care ne aflam intr-o situatie de acest fel care impune producerea unor schimbari majore in viata noastra, perspectiva noastra devine una destul de sumbra asupra viitorului si observam doar aspectele negative. Comunicarea cu un specialist ne ajuta sa descoperim o noua fereastra care ne ofera posibilitatea de a realiza si care sunt beneficiile aduse de aceasta schimbare si totodata oportunitatile care ni se ofera pe a ceasta cale.

Principiul conform caruia „cand o usa se inchide, alta se deschide” este complet adevarat, insa este necesar sa existe si cineva care sa ne arate acest lucru. Un divort, precum orice alta trauma de acest fel ar putea fi lipsita de dramatismul si efectele negative care urmeaza daca avem chiar atunci curajul de a solicita ajutorul profesional al unui psihoterapeut ce detine experienta si specializarea remedierii unei asemenea situatii.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here